In 2016 is Jesse van plan om nieuw materiaal uit te brengen. Foto: PR
In 2016 is Jesse van plan om nieuw materiaal uit te brengen. Foto: PR Foto:

Jesse Stael presenteert nieuwe
single en videoclip

Zutphen – De Zutphense singer-songwriter Jesse Stael brengt deze maand zijn nieuwe single en videoclip uit. De single heet Crow en is de laatste van zijn recent verschenen EP Outer Dark.

De zanger bracht alvast een korte teaser uit. De volledige videoclip wordt verwacht op 17 december. Crow is de laatste single van zijn eerste EP Outer Dark, een toepasselijke single ook. Crow gaat over de aanloop naar Jesse's verhuizing van Italië terug naar Zutphen. Hij schreef het in Italië terwijl hij zichzelf afvroeg of het geen tijd was om terug te keren. De afweging tussen 'the small things that keeps you tied tot his place' (de dingen die je verbinden met je omgeving) en wat het kost 'to take you away from this place' (om weggetrokken te worden). In 2016 is Jesse van plan nieuw materiaal uit te brengen. Met de videoclip van Crow hoopt hij een beter beeld te kunnen schetsen van zichzelf en zijn persoonlijke verhaal, zoals deze is terug te horen in zijn muziek.

De videoclip laat veel zien van het Achterhoekse landschap en Jesse's verbondenheid met de natuur en zijn omgeving. Door middel van spectaculaire dronebeelden schetst Jesse een beeld van de natuur tussen Zutphen, Warnsveld en Lochem. Omdat Jesse's connectie met de mensen in zijn omgeving niet altijd vanzelfsprekend voelde, heeft hij een nauwe relatie opgebouwd met de natuur. Waar cultuur overal verschilt en botst, zal je fysieke omgeving je nooit afstoten.

Videoclip
Voor de videoclip van Crow, trok Jesse samen met de Achterhoekse schaapsherder Maarten van Baaren, van schaapskudde 't Niejboer, de natuur in. Zo werd de natuur tussen Zutphen, Warnsveld en Lochem en het traditionele beroep van schaapsherder op bijzondere wijze in beeld gebracht. Traditionele schaapherders zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest omdat het beroep dreigt te verdwijnen (meer daarover op pagina 11, volgdeherder.nl of www.niejboer.nl).

Hoewel Jesse nog niet lang geleden terugkeerde naar Zutphen vanuit Italië, heeft hij al snel zijn plekje in de muzikale gemeenschap gevonden. Eerder deze maand stond Jesse meerdere malen in de lokale kranten, in verband met zijn deelname aan de Beste Singer-Songwriter van Zutphen-competitie in het Koelhuis. Daar kreeg hij de jury en het publiek stil met zijn ingetogen liedjes en kwetsbare presentatie. De jury liet hem weten dat hij een complete singer-songwriter is, met prachtig gitaarspel en pakkende stem. Sinds zijn terugkeer naar Nederland in september, tekende Jesse al bij een management- en boekingsbureau, was hij al te gast in de studio van NPO Radio 1, en verzorgde hij de aftershow tijdens de Popronde in Leiden.
Jesse schreef Crow, en de overige drie nummers van zijn debuut-EP in de bergen van Noord Italië, waar hij een lange tijd doorbracht in de rust van de natuur om meer en beter te kunnen schrijven. Jesse groeide ook op in Italië, en het is ook daar in het kleine dorpje Taino waar hij zichzelf gitaar leerde spelen omdat er verder niet veel te beleven was. Muziek werd al snel het medium waar Jesse zijn verhaal in kwijt kon. Zijn familie reisde veel, waardoor het vaak lastig was voor Jesse om zichzelf thuis te voelen in zijn omgeving en gemeenschap. Zelf spreekt Jesse van 'aloneness', een gevoel dat je nergens echt thuishoort en dat niemand je echt begrijpt. Daarom sloot Jesse hechte vriendschappen met the Counting Crows, Joni Mitchell, Red House Painter en the Eels, via hun muziek. Countrymuziek werd dan ook Jesse's uitlaatklep om te verwoorden hoe alleen en geïsoleerd hij zich soms voelde in zijn omgeving. Zijn keuze voor een studie Culturele Antropologie aan de Universiteit Leiden zal ongetwijfeld ook te maken hebben gehad met de moeite om zijn identiteit te definiëren wanneer deze niet per definitie gebonden was aan een plek.
Jesse's muziek en teksten zijn ingetogen en fragiel en diepgaand. Zijn muziek is dan ook een reflectie van zijn innerlijke zoektocht naar geloof en verbondenheid, en zijn verlangen naar een 'thuis', en begrip. Crow is geen uitzondering, het gaat over zijn keuze om terug te keren naar Nederland. Of die keuze je juiste was, zal snel blijken.