Gea Moser  en Fanny Rodriguez krijgen van de burgemeester de oorkonde behorend bij het ereburgerschap van Nigua uitgereikt. Foto: PR
Gea Moser  en Fanny Rodriguez krijgen van de burgemeester de oorkonde behorend bij het ereburgerschap van Nigua uitgereikt. Foto: PR

Kinderhulp Dominicaanse Republiek ereburger in Nigua

STEENDEREN/NIGUA - Nigua, gelegen ten westen van de hoofdstad Santo Domingo, is al dertig jaar een speerpunt voor Kinderhulp Dom.Rep. De stichting werkt samen met de plaatselijke organisatie 'Niños del Mundo Nigua'. De hulp is al die jaren gecoördineerd door de werkgroep vanuit Steenderen, die wordt gesteund door sponsors en donateurs uit de hele omgeving. In november bezocht een groep van 23 sponsors en donateurs de projecten in de Dominicaanse Republiek. Overal werden ze warm en hartelijk onthaald.

Het hoogtepunt was het bezoek aan het oudste project 'Nigua'. Hier werd aan voorzitter Gea Moser en secretaris Fanny Rodriguez van Niños del Mundo Nigua door de burgemeester van Nigua de oorkonde van het ereburgerschap voor hun organisaties overhandigd. Een blijk van erkenning dat zeer gewaardeerd wordt! Bijzonder was dat twee van de aanwezige raadsleden van deze gemeente ooit zelf sponsorkinderen van de organisatie waren.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op de school Padre Zegri, waar de hulporganisaties gevestigd zijn, kon aan de school voor de opleiding Verpleegkunde een AED hartdefibrillator en een oefendefibrillator overhandigd worden. Deze beide apparaten konden door een schenking van de Zutphense HAND aangeschaft worden. De burgemeester onderstreepte in zijn dankwoord het belang van deze apparatuur waarmee ook hier levens gered kunnen worden. Na dit officiële gedeelte was er een grootse presentatie van gymnastiekonderwijs op de speelplaats.

Zo'n 100 kinderen dansten, liepen, renden, sprongen en deden allerlei oefeningen op de maat van moderne, populaire muziek. De honderden kinderen langs de rand van de speelplaats klapten en joelden enthousiast mee. Dit alles recht onder de brandende zon, maar dat deerde op dit moment niet. De gymleraar, opgeleid met steun uit het sponsorprogramma, vindt het een eer om op deze manier de padrinos te bedanken.

Ruim 150 kinderen kunnen naar school

Het grootste feest was de ontmoeting van de sponsorkinderen, en hun familie met hun sponsors, padrinos, uit Nederland, en de gezamenlijke maaltijd daarna. Er werd menig selfie met het sponsorkind gemaakt! Ruim 150 kinderen uit Nigua die als gevolg van armoede niet naar school zouden kunnen, worden door de financiële hulp van hun padrino in staat gesteld onderwijs te volgen op de Padre Zegri School.

Een groep van bijna 40 kinderen, allemaal doof, gaan elke dag met de door Kinderhulp Dom.Rep. geschonken schoolbus naar de dovenschool in de hoofdstad. De ontmoetingen tijdens de maaltijd werden vergemakkelijkt door oudere leerlingen van de middelbare school die in het Engels konden tolken.

De dag werd afgesloten met een korte wandeling door het dorp. Nigua, vanouds een centrum van leprozen en psychiatrische patiënten, behoort tot de armste gebieden van het land. De school met het sponsorprogramma van Kinderhulp Dom. Rep. geeft haar leerlingen een kans hieraan te ontsnappen.

Een goed voorbeeld was de hartelijke en spontane ontmoeting van een oud-sponsorkind met zijn padrino: "Vanaf 1985 heb ik je geholpen tot je klaar was met de middelbare school," zei zijn sponsor. "Wat ben je geworden?" "Architect," was het antwoord.

Natuurlijk hoeft niet elk sponsorkind architect of gemeenteraadslid te worden. Dat het kan, is prachtig. Gewoon naar school en een diploma halen: dat is wat Kinderhulp Dom.Rep. beoogt voor de kinderen van het programma. Daarvoor werd het ereburgerschap verleend. Meer informatie over sponsoren staat op de site.


www.kinderhulpdomrep.nl