Clemens Cornielje overhandigt Mieke van Tilburg de Gelderse Bokaal. Foto: PR
Clemens Cornielje overhandigt Mieke van Tilburg de Gelderse Bokaal. Foto: PR

Gelderse Bokaal 2015 voor Mieke van Tilburg

ZUTPHEN/DOETINCHEM - Commissaris van de Koning Clemens Cornielje heeft vrijdag 4 december 2015 in schouwburg Amphion te Doetinchem de Gelderse Bokaal 2015 uitgereikt aan Mieke van Tilburg. Deze onderscheiding kreeg zij voor haar verdiensten als cultureel ondernemer van cultureel centrum Het Koelhuis te Zutphen.

De Gelderse Bokaal wordt elk oneven jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in Gelderland. Naast de speciaal voor de winnaar ontworpen Gelderse Bokaal, bestaat de prijs uit een geldbedrag van € 5.000 voor een project op het werkterrein van het Cultuurfonds. Dit jaar werd de prijswinnaar gezocht tussen mensen die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden als cultureel ondernemer. Belangrijke criteria voor de Gelderse Bokaal 2015 waren: de staat van dienst over een langere periode en mate waarin de goede balans werd gezocht en bereikt tussen enerzijds een hoge culturele kwaliteit, en anderzijds een bedrijfsvoering waarin een grote mate van financiële onafhankelijkheid van subsidies en sponsoren werd bereikt.

De jury heeft eerder in het jaar laten weten dat er uit een lijst van ruim 40 voordrachten vanuit het veld drie mensen werden genomineerd voor deze onderscheiding: Toine Tax , directeur van poppodium Doornroosje in Nijmegen, George Wiegel van Het Gelders Orkest en Mieke van Tilburg van Het Koelhuis in Zutphen.

Het juryrapport
Mieke van Tilburg ontwikkelde in het voormalige industriële gebouw Het Koelhuis in Zutphen een cultureel centrum met landelijke bekendheid. Door een zorgvuldige spreiding van de activiteiten is het haar gelukt de programmering te vullen met dagactiviteiten met een overwegend commercieel karakter en avondactiviteiten met een hoog cultureel niveau. Mieke van Tilburg is met haar man sinds drie jaar eigenaar van Het Koelhuis. Er worden concerten gegeven, een keer per week is er het Sunset Café en ruimtes worden verhuurd voor zakelijke bijeenkomsten. In weekenden is er vooral culturele programmering. In het eerste jaar vonden er 350 activiteiten plaats. Er werken 20 personen, gezamenlijk goed voor 6 fte. De jury was zeer onder de indruk van de relatief korte termijn waarin zij zonder subsidies, verdieping voor verdieping het pand verbouwde en inrichtte. Alle opbrengsten werden vrijwel onmiddellijk weer geïnvesteerd in verbeteringen en uitbreidingen. Dat daarbij een lening bij een bank werd afgesloten is een bewijs van durf. Met als doel 20.000 bezoekers per jaar binnen te halen moet het een voorziening worden die in grootte tussen Pakhuis De Zwijger en de Westergasfabriek in zit. Het bijzondere aan Het Koelhuis is dat men er in geslaagd is om door een slimme programmering van commerciële activiteiten de financiële ruimte te creëren voor een substantieel en gevarieerd aanbod aan culturele activiteiten die zonder die aanpak niet haalbaar zouden zijn. Dat ook de kwaliteit van dit culturele aanbod goed is blijkt uit de grote landelijke waardering die er voor haar werk bestaat.

De kunstenaars en jury
De bokaal wordt iedere twee jaar ontworpen door weer een andere Gelderse kunstenaar. Dit keer is het ontwerp van Adelheid en Huub Kortekaas. De voet – de bloem – met haar cortenkleurige coating refereert aan de aarde en verbeeldt de mens die de wereld schoonheid en betekenis geeft. De gouden schaal staat voor het symbool voor delen en verbinden. De jury bestaat uit Dick Chargois, Jan van Laarhoven en Marieke Schriks, bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, en ambtelijk secretaris Wendelien Kuit.