Inwoners kiezen straatverlichting

Zutphen - Bewoners van straten waar verlichting in 2016 moet worden vervangen, hebben zelf gekozen welke armaturen ze willen. Ze konden kiezen uit twee types. Er is onderscheid gemaakt tussen voetpad, woonstraat en doorgaande weg. Vanaf april volgend jaar gaat Zutphen in de gehele gemeente circa 150 lichtmasten en 800 armaturen vervangen. Met uitzondering van de binnenstad.

De respons op de enquête over de nieuwe straatverlichting was boven verwachting. Van de 2500 benaderde huishoudens, heeft één op de vier een keuze gemaakt. Lichtmasten die na 2016 geplaatst worden, krijgen ook de gekozen armaturen.

Inloopavond
Tijdens een inloopavond op 27 oktober gaven deskundigen en leveranciers van armaturen antwoord op vragen van inwoners. Buiten was er een proefopstelling. Een aantal inwoners deden voorstellen om straatverlichting op bepaalde plaatsen aan te passen. De gemeente pakt deze ideeën op en tegelijkertijd worden een aantal lichtmasten opgeknapt en recht gezet. Tijdens de uitvoering informeren aannemers inwoners welke armaturen in de lichtmasten komen.


Uitwerking toekomstmogelijkheden Huize Borro

Zutphen - Huize Borro moet meerdere functies kunnen herbergen. Tegelijkertijd moet de maatschappelijke betekenis van het Hofje tot uiting komen in het bedrijfsconcept dat gebruik maakt van het pand. Het college besluit daarom in overleg met de eigenaar om heldere voorwaarden te stellen aan de mogelijke functies in het pand.

Sinds de zomer staat Huize Borro in het centrum van het oude Bornhof leeg. De eigenaar Wijnhuisfonds diende begin 2015 een verzoek in tot wijziging van de bestemming. Ten behoeve hiervan is gekeken naar de ruimtelijke mogelijkheden van het pand en geluisterd naar de gemeenteraad en de kanttekeningen die de raad plaatste bij een eerder voorstel. Op basis daarvan wil het college meerdere functies mogelijk maken in het pand, te denken valt aan wonen, kantoren, cultuur, horeca, bedrijvigheid en ontspanning.

Ook moet er een sociaal component invulling krijgen bijvoorbeeld door ruimte te bieden aan sociale initiatieven. Er is een beeldkwaliteitsplan gemaakt dat de uitstraling van het hofje bewaakt. Coby Pennings: "Gebruik van panden verandert tegenwoordig veel sneller. Daarbij past een meer flexibel gebruik van panden. Dat geldt ook voor Huize Borro. Maar het verhaal van de stad en het DNA van de plek moet ook een plek krijgen in afspraken die we samen maken. Dat willen we de komende tijd verder uitwerken."

Een initiatiefnemer heeft de mogelijkheid om vooruitlopend op het bestemmingsplan een omgevingsvergunning aan te vragen als het bedrijfsconcept voldoet aan de randvoorwaarden.