Gezamenlijke lunch in het Odensehuis Zutphen. Foto: Alize Korf
Gezamenlijke lunch in het Odensehuis Zutphen. Foto: Alize Korf Foto:

Odensehuis opent deuren in Zutphen

Zutphen - Odensehuis De Inloop is een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenverlies of lichte dementie én hun naasten. Het is een plek om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. Zonder vast programma. Dat bedenken de bezoekers zelf.

Door Alize Korf

Het is vrijdagochtend. Dominostenen liggen op tafel. Een viertal dames zit er omheen. Na enige verwarring wie aan de beurt is, wordt er vrolijk verder gespeeld. Eén buurvrouw kwam een kijkje nemen. Ze speelt het spelletje domino mee. "Ik heb niet zoveel contacten in de buurt en vind dit erg leuk. Fysiek mankeer ik wel het een en ander, maar geestelijk? Ik had laatst vergeten mijn fiets op slot te zetten, maar of ik dan ook vergeetachtig ben?" Het is de eerste dag in het Odensehuis in Zutphen. Terwijl de boodschappen voor de lunch worden gedaan is vrijwilliger Ineke Sterkenburg bezig met de voorbereiding voor pompoensoep. "Uit mijn eigen moestuin," vertelt ze trots. Proevend van een stukje wortel helpt een bezoekster mee met het snijden van de groente. "Het verschil met dagbesteding is dat we geen vast programma hebben," vertelt Lex Hemelaar, initiatiefnemer van Het Odensehuis in Zutphen. Wat hier binnen gebeurt moet een afspiegeling zijn van buiten. Beginnende dementie is vaak beginnende isolatie. Wij proberen daar iets tegen te bieden. Hier gaat het niet over dementie of zorg. Het gaat om hoe en wie je bent." In het Odensehuis zie je geen witte uniformen. "De ideale situatie is dat je niet ziet wie begeleider is en wie niet". Aan tafel wordt de soep uitgedeeld. Vrijwilligers en bezoekers schuiven de stoelen aan. Er wordt gesnoven en geproefd. Ja hoor, de soep is helemaal goedgekeurd.

Voorlopige locatie van het Odensehuis is De Martinet, aan de Martinetsingel 60 in Zutphen (tegenover parkeerterrein AH Polsbroek/ABN AMRO). Openingstijden: maandag van 13.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur (inclusief een gezamenlijke lunch). In het voorjaar van 2016 hoopt het Odensehuis te verhuizen naar Huize Borro aan het Oude Bornhof. Meer informatie of aanmelden als vrijwilliger: www.odensehuiszutphen.nl

Afbeelding