Willem Geerken (l) overhandigt het Marketingplan aan wethouder Bos (r). Foto: Alize Korf
Willem Geerken (l) overhandigt het Marketingplan aan wethouder Bos (r). Foto: Alize Korf Foto:

Promotieplan Zutphen klaar voor de start

Zutphen - Nog geen jaar geleden opgericht, presenteerde Stichting Zutphen Promotie afgelopen vrijdag 27 november hun Marketingplan ter promotie van Zutphen. "Een heugelijk moment" aldus Willem Geerken, één van de vier opstellers.

Door Alize Korf

"Ik wist niet dat Zutphen zo'n leuke stad was" hoorde Geerken regelmatig. Waarom is Zutphen niet beter bekend? In april vorig jaar gaf de gemeente hem en Iwan Göbel de opdracht een langetermijnplan op te stellen om Zutphen sterker en aantrekkelijker maken. De hieruit opgerichte Stichting Zutphen Promotie (SZP) onderzocht dit en met focus op bezoekers, bewoners en bedrijven, stelden zij een plan op. Willem Geerken, Iwan Göbel, Ben Wamelink en Mark Schuitemaker. Vier heren met hart voor de stad. Positief, gedreven en daadkrachtig presenteerden zij afgelopen vrijdag hun plan.
"Het was echt leuk om te doen," vertelt Mark Schuitemaker. "Het is prachtig om op deze wijze mee te kunnen bouwen aan je stad. Iedereen vindt het tijd dat er wat gebeurt, maar het proces is ook belangrijk en er moet draagvlak zijn vóór en met de stad." Nu het plan er ligt, is het enthousiasme van de opstellers onverminderd. "Het moet nu gaan gebeuren," zegt Ben Wamelink. "Het eiland-denken moet stoppen en samenwerken is het sleutelwoord. Met de Stakeholders gaan we het plan verder uitrollen."
'Werken aan één merk, aan één identiteit en aan één gevoel.' Het zijn de eerste woorden van het 80 pagina's tellende rapport. "Zutphens imago versterken is noodzakelijk. Alleen dan kun je je echt onderscheiden van je naaste concurrenten. Daar zijn geen dure marketingcampagnes voor nodig," aldus Geerken. De onderzoekers stippelden drie 'routes' uit. De routes 'De moderne Hanze' en 'Het persoonlijke is de charme van Zutphen', kwamen in samenspraak met de stakeholders het beste uit de bus. Hiermee gaat Zutphen zich vanaf 2016 profileren.
Maar hoe geef je de Hanze nieuw elan en nieuwe inhoud? Het rapport staat er vol mee. De integratie van de gemeentelijke website in één algemene Zutphen-portaal is er één van. "De Zutphen-website moet ons visitekaartje worden," zegt Schuitema. "Ook de evenementenagenda is erg versnipperd. In de zomer zit hij bomvol en in november is er niets." Tevens zou de toevoeging van imagoversterkende evenementen een must zijn om Zutphen beter op de kaart te zetten. Naar een nieuw evenement met nationale allure wordt nog gezocht. Ook buiten de landsgrenzen wordt al gedacht: komend jaar staat een Zutphen Promotie in de Hanzestad Bergen in Noorwegen.
Wethouder Oege Bos: "Zutphen heeft goud in handen. Dat moeten we benutten. Een briljant die groeit wordt alleen maar mooier. We wensen de organisatie alle succes. En we blijven met elkaar samenwerken."