Brigtht Richards stond al gauw bekend als de neger op klompen. Foto: PR
Brigtht Richards stond al gauw bekend als de neger op klompen. Foto: PR Foto:

Beursvloer met inspirerende spreker

Zutphen - Aanstaande maandag 23 november zijn bedrijven, maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven, fondsen en serviceclubs welkom op de Beursvloer Zutphen. In de Burgerzaal van het Oude Stadhuis ontmoeten vanaf 16.30 uur ruim 250 vertegenwoordigers van deze verschillende partijen elkaar. Niet om er aandelen te verhandelen, maar om met elkaar kennis te maken en profijt van elkaar te hebben.

De Beursvloer is er voor bedrijven die een maatschappelijke bijdrage willen leveren aan de lokale samenleving waarvan zij deel uitmaken en voor instellingen, stichtingen, verenigingen en organisaties die op zoek zijn naar ondersteuning in de vorm van kennis, kunde, diensten of goederen.

In het kader van de Inspiratie Editie stelt de organisatie dat een eventuele tegenprestatie voor een match soms heel mooi is, maar dat een vóórprestatie (het doorgeven van hulp aan anderen) eigenlijk nog veel beter is. "Pay it Forward", noemt projectleider Armijn van Roon het: "Help een ander ook belangeloos een stap verder, wanneer die vervolgens hetzelfde doet creëren we samen een positieve beweging, eentje die zich niet hoeft te beperken tot de Beursvloer. We dagen zo de deelnemers uit zoveel mogelijk inspiratie aan elkaar en anderen door te geven."

De ondernemers die onder leiding van voorzitter Peter Meulenbroek samen op vrijwillige basis dit evenement organiseren, zijn erg blij met de bijzondere gastspreker die zij naar Zutphen hebben gehaald: Bright Richards, ooit zelf gevlucht uit Liberia, nu theatermaker en oprichter van stichting New Dutch Connections.

Hiermee inspireert en motiveert hij (ex-) asielzoekers om opnieuw in zichzelf te gaan geloven en anderen te betrekken bij het realiseren van hun toekomstdromen. Hij is met zijn initiatieven winnaar van diverse prijzen, geniet landelijke bekendheid door radio en TV en neemt het publiek deze avond mee in een korte reis van inspiratie naar realisatie. Omdat hij als vluchteling in Nederland niemand kende, liep hij jarenlang op klompen, kreeg daardoor veel aanspraak en stond al snel bekend als de neger op klompen.

Tijdens de Beurs zal ook de innerlijke mens worden gevoed: soep, broodjes en diverse lekkernijen worden door lokale ondernemers gratis aangeboden. Deelname is kosteloos, alle bedrijven, maatschappelijke organisaties en geïnteresseerden zijn welkom. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website. De Beursvloer is een onderdeel van de Zutphense Uitdaging en wordt in samenwerking met de vrijwilligerscentrale en het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CVJO) georganiseerd.


www.beursvloerzutphen.nl


Winterstemming in zorgtuin Gorssel

De herfsttijd zorgt voor een bonte kleurendeken over de zorgtuin. Dit is tevens het moment om de tuin voor een wat langere tijd achter ons te laten. Ik staar nog wat dromerig, door de spijlen van het hek naar deze hoopvolle kleurenwereld en volg mijn voetstappen naar het middelpunt van de tuin. Voetstappen die van iedereen zouden kunnen zijn. Van de oudere mens bijvoorbeeld, die onder de druk van bezuinigingen, de verschraling van de zorg lijfelijk ondervindt in zijn of haar bewegings- en zingevingsarmoede.

Eén op de vijf ouderen komt nog maar buiten. Of die van de jonge mens, opgroeiend, zich in een sneltreinvaart ontwikkelende wereld. Op zich een boeiende en uitdagende wereld, waar de richting voornamelijk naar buiten 'het echte leven' is gericht, maar waarbij de zorg voor de innerlijke eigenwaarde vaak ondergeschikt is geraakt. Daarbij komt dat jonge mensen vaak emotioneel overbelast zijn door de vele mogelijkheden, maar tevens complexiteit van het bestaan. Ook stellen wij, volwassenen, nogal wat vragen en eisen aan de jonge mens, zeker wat betreft de huidige en toekomstige levensvragen. Zij staan voor de opgave een breed sociaal oordeelsvermogen te ontwikkelen, echter nog niet geheel vrij van oude vormen en voorwaarden. We verwachten dat ze creatief en hulpvaardig zijn en veel vertrouwen in de ander en de eigen persoon hebben.

Maar dit alles hangt nauw samen met de ontwikkelingsmogelijkheden die wij hen nu bieden. Mijn overtuiging is dat jongeren geëngageerd zijn en met moed en doorzettingsvermogen nieuwe wegen zoeken. Onder het juk van de oude ethiek, zoeken zij het inclusieve, plaatsen het goed en kwaad niet buiten zichzelf en durven morele dilemma's centraal te stellen. Met een unieke creatieve intelligentie zoeken zij naar nieuwe waarden voor een leefbare toekomst. Ze zijn realistisch genoeg om te zien dat oude vormen mogelijk pas over twintig jaar verdwijnen en blijven hoopvol hun vernieuwingsimpuls uitdragen. Langzaam loop ik de Veerweg af, met de gedachte: In de kleurrijke bladerdeken over de zorgtuin ligt een nieuwe toekomstimpuls besloten die zich glansrijk in het voorjaar zal openbaren.

Namens alle zorgtuinders, jong en oud die geloven in een positieve wereld, een inspirerende wintertijd toegewenst. Henk van Dort, coördinator Zorgtuin Gorssel


www.stichtingmunira.nl