De door lichtkunstenaar Herman Kuijer ontworpen lichtcompositie speelt een belangrijke rol in de tunnen. Foto: Gerard Kiezebrink
De door lichtkunstenaar Herman Kuijer ontworpen lichtcompositie speelt een belangrijke rol in de tunnen. Foto: Gerard Kiezebrink Foto:

Betoverend licht in nieuwe
Zutphense tunnels

Zutphen - Met een feestelijke, maar ingetogen opening is afgelopen zaterdag, 14 november de nieuwe noord-zuid verbinding van de Zutphense binnenstad met de Mars en Noorderhaven geopend.

Zeker duizend mensen waren aanwezig bij de opening van de nieuwe Marstunnel en Kostverloren. In het licht van de aanslagen in Parijs was de opening versoberd. De overweging om de opening niet door laten gaan, was gauw van tafel. "We laten ons niet gijzelen door de gijzelaars" sprak burgemeester Gerritsen resoluut in zijn openingstoespraak.

"De Kostverloortunnel-voetstap-tring…" klonk het in canon vanuit de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel Kostverloren. Even later zong het Zutphense koor VoQ vanuit de Marstunnel (auto- en fietstunnel). "De akoestiek is echt geweldig", zegt een bezoeker. "Je zou de tunnel ook moeten kunnen gebruiken voor een feestje, want ook het decor is prachtig". Met een gezamenlijke druk op de knop ging het licht aan en klonk er een luid gejuich op uit het publiek.

De door lichtkunstenaar Herman Kuijer ontworpen lichtcompositie speelt in beide onderdoorgangen een belangrijke rol. Kuijer: "Het licht is functioneel maar ook kunstzinnig: "Van een afstand in het donker ziet de tunnel eruit als een bioscoopscherm. In de tunnel verplaatst het licht zich van voor naar achter. Het licht en de kleuren moeten het onveilige gevoel dat je weleens bekruipt als je een tunnel ingaat, wegnemen en je juist doen verwonderen."

Het totaalontwerp van kleur, licht en vorm geeft de tunnels een bijzondere betekenis. De kleuren benadrukken de zuilen die tegen de muren zijn aangebracht. Als de ribbenkast van een dinosaurus die beide stadsdelen verbindt.

Met scootmobiel, step en bolderkar verplaatsten bezoekers zich door de nieuwe tunnels. "Het heeft iets magisch,"vertelt een vrouw. "Je blijft kijken en het lijkt zelfs rustgevend." De negenjarige Willemijn vindt het vooral 'cool'. Dimen van elf hoopt dat de nieuwigheid er niet te snel af is. Een groot aantal bezoekers spreekt zijn zorg uit over graffiti en vandalisme. Ook bij de veiligheid voor fietsers die vanuit de tunnel de Havenstraat willen oversteken, hebben meerdere mensen hun bedenkingen. "We zullen zien hoe het loopt," zegt de woordvoerder van de gemeente. In ieder geval is Zutphen twee functionele kunstwerken rijker.