René Sueters wordt beëdigd als wethouder. Foto: Alize Korf
René Sueters wordt beëdigd als wethouder. Foto: Alize Korf Foto:

Burgerbelang levert Zutphen vijfde wethouder

Zutphen - Maandagavond 16 november heeft de Zutphense gemeenteraad ingestemd met de benoeming van René Sueters van Burgerbelang Zutphen Warnsveld (BbZW) als vijfde wethouder.

Door Alize Korf

Met 19 stemmen vóór en 9 tegen was de aanstelling van Sueters afgelopen maandag een feit. Dat zaken ook snel kunnen gaan binnen de gemeente Zutphen, werd hiermee aangetoond.
Tijdens de vergadering liet Bert Janssen van BZW (Bewust Zutphen/Warnsveld) als enige partij zich het meest kritisch uit over het aantreden van de nieuwe wethouder. Janssen kreeg vorig jaar onenigheid met BbZW tijdens de formatiepogingen. Het lukte de -samen met de SP- grootste partij na de verkiezingen niet om de collegeonderhandelingen tot een succes te brengen. Janssen ging verder als éénmansfractie onder de naam Bewust Zutphen Warnsveld. Ruim anderhalf jaar later is Burgerbelang Zutphen Warnsveld dus alsnog toegetreden tot de coalitie.

Stadspartij, D66 en BZW stelden maandagavond vraagtekens bij de kwaliteitsborging en mogelijke financiële lastenverzwaring. Het College bracht hier tegenin dat de komst van een vijfde wethouder juist een verlaging van de werkdruk voor de zittende wethouders betekent. Wethouder De Jonge: "Onze werkdruk is hoog en de opgave voor de stad is groot. We zijn blij met versterking."

Enig oud zeer was nog voelbaar, maar alle fractieleiders spraken van een positieve instelling en de wens op een goede samenwerking. Formateur Wim Dijkstra gaf na toelichting van zijn 'zonnig-humeur-rapport' aan de gemeente nog één goede raad: "Laat dit achter je. Wees trots op je stad en bestuur hem goed."


Lees verder op pagina 3