Leerlingen van GBS de Bongerd deden mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Foto: PR.
Leerlingen van GBS de Bongerd deden mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Foto: PR. Foto:

Gezonde schoollunch bij de Bongerd

Zutphen - De afgelopen week vond voor de dertiende keer het Nationaal Schoolontbijt plaats. Een half miljoen kinderen op 2600 basisscholen aten gezamenlijk een goed ontbijt om de dag mee te beginnen. In Zutphen deed GBS de Bongerd voor de zesde keer mee.

"Bij ons is het een schoollunch geworden," zegt directrice Elza-Baukje Lap: "We zijn een streekschool en de kinderen komen uit de hele regio. Een aantal moet een eindje reizen en vroeg vertrekken, om die dan geen ontbijt te laten eten was iets te veel van het goede."

Voor de Bongerd gaat het dan ook om het gezamenlijk eten van een goede maaltijd. De Bongerd onderneemt de laatste jaren steeds meer activiteiten om gezond leven te stimuleren. Zo heeft zij een EU-subsidie ontvangen voor gratis schoolfruit voor de leerlingen en heeft het het Vignet Gezonde School, waar ze samen met de GGD aandacht aan heeft besteedt. Dat past volgens Lap bij de identiteit van de school: "Wij vinden het belangrijk om gezond gedrag te ontwikkelen bij kinderen. Aandacht voor voedsel is ook aandacht voor de schepping. Voor ons als gereformeerde school hoort dat ook bij duurzaamheid. Sinds twee jaar is dat een belangrijk thema waarbij ook beweging en sport belangrijk is."

De kinderen vinden het in ieder geval een geweldig initiatief. De hele klas is brood aan het smeren en sommige kinderen delen plakjes komkommer uit. Bij de jonge kinderen in de eerste groepen doen de krentenbollen het goed, bij de oudere kinderen zijn vooral de kaas en smeerkaas in trek. Het pakket dat scholen krijgen van de sponsoren van Het Nationaal Schoolontbijt bestaat onder andere uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, glutenvrije crackers, halvarine, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit en komkommers. Hagelslag, chocoladepasta en ander suikerbeleg zit er niet tussen. "Ik hou niet eens van hagelslag.", zegt Raoul (11), hij is duidelijk in de minderheid. Wat hij wel lust? "Ik vind kaas op brood heel lekker, alle soorten kaas en smeerkaas." Het ontbijtpakket is dan ook samengesteld in samenwerking met onder andere het Voedingscentrum, de Hartstichting en de Maag-, lever-, darmstichting. Geen overdreven zoet beleg dus, maar lekkere alternatieven zoals jam en appelstroop.

Gezond eten staat voorop. Bij de Bongerd is het 10-uurtje dan ook geen snoep, maar fruit. "Je mag tijdens het ontbijt heus wel eens iets ongezonds eten hoor," vindt Elza-Baukje Lap: "Het gaat er om dat kinderen bewust zijn van wat ze eten."


Inschrijving huiskamerfestival 'Gluren bij de buren'

Zutphen/Warnsveld - Op 20 november sluit de inschrijving van het nieuwe huiskamerfestival Gluren bij de Buren. Er zijn al bijna 40 huiskamers in Zutphen en Warnsveld gevonden waar volgend jaar voorstellingen worden gehouden. Wie nog wil meedoen, kan zich nog opgeven. Ook artiesten kunnen zich nog opgeven tot 20 november via glurenbijdeburen-zutphen.nl


Voer maken voor tuinvogels

Zutphen - Op woensdag 18 november (tussen 14.00 en 16.00 uur) gaan kinderen in De Kas aan de slag met voer voor wintervogels. Een presentatie toont welk voer vogels lekker vinden. Tijdens een tocht door de tuin worden vogels gespot en verzamelen de kinderen vogel lekkernijen. Ze maken van beschilderd bloempotjes een vetbolhanger, bekleden dennenappels met een zaadmengsel en maken pindaslingers. Deelname: 3 euro. Graag opgeven via het formulier op de site.


dekleinekaardebol.nl/ecokids