Glazen dakpannen waaronder zonne-energie gewonnen kan worden. Foto: PR
Glazen dakpannen waaronder zonne-energie gewonnen kan worden. Foto: PR Foto:

Enthousiast begin Solarblitz

Zutphen - Donderdag 5 november hield de lokale Zutphense energiemaatschappij Zutphen Energie Transitie (ZET) een presentatie over zonne-energie, genaamd Solarblitz. Voor een goedgevulde zaal in de Kas (voorheen de Kaardebol) werden ideeën en technieken uitgewisseld. Net als bij de vorige edities van Solarblitz was het publiek zeer enthousiast.

Solarblitz begon in 2010 als initiatief om met een (grote) groep huishoudens gezamenlijk zonnepanelen in te kopen én deze samen te installeren. Dit bleek een zeer gezellige en goedkope manier om duurzaam energie op te wekken. ZET heeft zich tot doel gesteld om samen met haar vrijwilligers Zutphen sneller energieneutraal te maken. Daarom heeft zij voor 2015/2016 een nieuwe Solarblitz in het leven geroepen. Volgens adviseur Job Greeve is nu het moment om zonnepanelen aan te schaffen.
"De prijs is na een enorme prijsdaling gestabiliseerd de laatste jaren. Daar komt bij dat tot 2020 nog optimaal gesaldeerd kan worden, daarna is de precieze invulling van deze regeling onzeker. In het verleden keken mensen nog wel eens de kat uit de boom, omdat je voor hetzelfde paneel, een jaar later minder zou betalen. Nu de bodem lijkt bereikt, wordt het voor heel veel mensen interessant. Daar komt bij dat de huidige gunstige salderingsregeling geldt tot 2020. Hoe deze regeling er daarna uit kom te zien is nog onzeker."

Postcoderoos
Zonnepanelen zijn nu sowieso bereikbaar voor een breder publiek. ZET wil ook de mogelijkheden van een 'postcoderoos' onderzoeken. Bij dit initiatief hoef je zelf geen zonnepanelen aan te schaffen of op je dak te leggen. Je koopt dan een aandeel in een dak met zonnepanelen bij jou in de buurt, bijvoorbeeld op een school. De mogelijkheden voor saldering zijn gunstig en de financiële drempel is lager dan eigen aanschaf.

Terugvragen BTW
Tijdens de informatieavond over de Solarblitz kwamen ook veel andere aspecten aan bod. Zo zijn er tegenwoordig mogelijkheden om de BTW terug te vragen van de belastingdienst. Daarnaast worden technieken als dunne film, micro-omvormers, zonnepanelen die stroom én warmte leveren, steeds betaalbaarder. Job Greeve van ZET, die het initiatief nam voor de Solarblitz: "Wij willen graag mensen ondersteunen en stimuleren bij de aanschaf van zonnepanelen." De vrijwilligers van ZET adviseren in ieder geval graag.

Interesse? Bezoek de website of de facebookpagina 'ZET energie'.


www.solarblitz.nl