De stadsgidsen waren onder de indruk van de historische binnenstad. Foto: PR.
De stadsgidsen waren onder de indruk van de historische binnenstad. Foto: PR. Foto: Meike Wesselink

Stadsgidsen uit heel Nederland leren van elkaar in Zutphen

Zutphen - Vorige week donderdag liepen er wel heel veel stadsgidsen rond in Zutphen. In onze historische Hanzestad vond namelijk de landelijke Stadswandelcoördinatorendag van Gilde Nederland plaats. Meer dan 50 gidsen uit het hele land deden in Zutphen inspiratie op, deelden kennis over hun vakgebied en lieten zich meevoeren met de ervaren stadsgidsen van Stichting Gilde Zutphen. Ondanks de regen een vrolijke en inspirerende dag.

"De Stadswandelcoördinatorendag vindt een keer per jaar plaats. Steeds weer in een andere stad en dit jaar mocht Zutphen gastheer zijn."zegt Jan Gibcus, zelf stadsgids en coördinator van deze dag voor stadsgidsen: "De bedoeling is om kennis te delen en te kijken welke dingen je van elkaar op kunt pikken om in je eigen gemeente te organiseren."

Na een welkomstwoord van Wim van Oosten (namens Gilde Nederland) en wethouder Annelies de Jonge kregen de deelnemers in de refter van het Stedelijk Museum presentaties te zien van onder andere de Gilden van Alkmaar en Alphen aan de Rijn. Gibcus: "Tijdens de ochtend ging het om vragen als: Hoe organiseer je activiteiten en rondleidingen? Hoe leid je nieuwe gidsen op? Welke tarieven bereken je? We hadden een hele interessante spreker uit Almere. Dat is geen stad met een historie zoals Zutphen. Dan zie je dat voor stadsgidsen daar de architectuur heel belangrijk wordt. Het gaat er natuurlijk om dat je een goed beeld geeft van de stad waar je woont."

Gilde Nederland
Alle stadsgidsen zijn aangesloten bij een gilde, die samen weer verenigd zijn in Gilde Nederland. De gilden bestaan volledig uit vrijwilligers die zich in willen zetten voor de maatschappij. Gilde Nederland wil deze mensen ondersteunen door het delen van kennis, kunde en ervaring . Een belangrijk doel van de gilden is mensen bewust maken van hun leefomgeving en lokale geschiedenis. Het Gilde Zutphen wil zich daar de komende jaren ook verder in ontwikkelen. Gibcus: "We zijn aan het kijken hoe we educatie of rondleidingen voor scholen kunnen organiseren in Zutphen. We willen graag leerlingen op de basisscholen, of misschien het voortgezet onderwijs, meer bekend maken met de stad."

Na de lunch gingen de stadsgidsen zelf in vier groepen op pad tijdens een stadswandeling door het historische centrum van Zutphen. Ondanks de druilige donderdag liep een groepje enthousiast achter gildegids Maarten te Dorsthorst aan. Hij voerde zijn collega-gidsen langs de hoogtepunten van de Zutphense binnenstad: De markt, even naar binnen bij de Bourgogne-toren, langs de stadsmuur naar de Drogenaps toren, eindigend bij de Walburgiskerk.

Veel stadsgidsen kenden Zutphen al, maar zijn nog steeds onder de indruk van de verscheidenheid aan gebouwen. Pam Zijlstra ziet veel overeenkomsten met de stad waar ze zelf gids is: "Wageningen is natuurlijk ook een Hanzestad geweest en lijkt erg op Zutphen met de historische kern. Het is ook bijna even groot."


Waterput uit 18e eeuw ontdekt

Zutphen - Bij graafwerkzaamheden op de Groenmarkt is een meer dan twee eeuwen oude waterput ontdekt. De gemeente bekijkt hoe de put een zichtbare plaats kan krijgen op de nieuw in te richten markt. De Groenmarkt krijgt op dit moment een opknapbeurt. Er komen nieuwe bestrating, nieuwe bomen en ledverlichting. Tijdens het werk stuitte de aannemer afgelopen week op een waterput van maar liefst acht meter diep. De diameter van de put is daar twee meter.

Het blijkt te gaan om een voormalige openbare waterput waar de hele buurt rond de Groenmarkt vers water kon halen. Op de in baksteen gemetselde put stond een stadspomp.

De put met pomp is vermoedelijk tussen 1750 en 1800 aangelegd en heeft gefunctioneerd tot het einde van de 19e eeuw. In 1891 werden de huizen aan de markt aangesloten op de stadswaterleiding. De stadspompen verdwenen toen snel uit het straatbeeld.

De pomp op de Groenmarkt is kort voor de Tweede Wereldoorlog weggehaald. Medewerkers van team archeologie onderzoeken de waterput en wordt er gekeken hoe de put ingepast kan worden in het ontwerp van de herinrichting. Het voornemen is om de put op een of andere manier zichtbaar te maken, zodat bezoekers en bewoners straks op de 'nieuwe' Groenmarkt kunnen genieten van een bijzonder stukje historie.

De hele buurt rond de Groenmarkt haalde hier water. Foto: PR.