Gezinnen met kinderen tot 8 jaar kunnen gratis naar de voorstelling. Foto: PR.
Gezinnen met kinderen tot 8 jaar kunnen gratis naar de voorstelling. Foto: PR. Foto:

Sint Show komt naar Zutphen

Gratis familie voorstelling voor gezinnen met een laag inkomen

Zutphen - Op 21 november organiseert Verbindkracht De Sint Show; een vrolijke en muzikale familievoorstelling, speciaal voor gezinnen met een laag inkomen. De show start om 15.30 (zaal open vanaf 15.00) uur bij het DWK gebouw in Zutphen.

Gezinnen met kinderen tot 8 jaar kunnen gratis naar deze voorstelling. De voorstelling is onderdeel van Stichting Fluitend en wordt ondersteund door de gemeente Zutphen.

De voorstelling
Als Juffrouw Judith klaarstaat om de sint te ontvangen en prachtige sinterklaasliedjes op haar piano speelt, wordt ze verstoord door dj Rik. Hij wil Sinterklaas een beetje modern welkom heten. Als Boodschappiet dan ook nog langskomt om te vertellen dat Sinterklaas eigenlijk liever een fanfare heeft, is er grote paniek. Waar halen ze zo gauw een fanfare vandaan? Snel zoeken ze nog wat kinderen om hen te helpen. Want zijn stoel moet nog versierd worden en ballonnen moeten nog worden opgeblazen. Maar wat is dat gegalm in de verte? Licht uit, spot aan: Diva-piet maakt haar entree als een echte ster. Ook dat nog, een losgeslagen Piet! De chaos is compleet.

Als de Sint dan eindelijk verschijnt, blijkt hij het allemaal heel gezellig te vinden. Hij heeft niet veel nodig: veel lachende kinderen en een warme kachel. Want het feest van Sinterklaas gaat over samen vieren, ieder op zijn eigen manier, maar toch samen.
Want Sinterklaas is van iedereen!

Verbindkracht
Verbindkracht Zutphen is een platform van lokale partners die hun krachten bundelen tegen armoede en sociale uitsluiting. De voorstelling is gratis toegankelijk. Aanmelden verloopt via onderstaande mail. Vermeld in de mail het aantal aanwezige kinderen. Dan houdt de Sint rekening met uw kind(eren).


verbindkrachtzutphen@gmail.com


"Nú de volgende stap zetten"

Crowdfundactie gestart om bromtoon Zutphen op te sporen

Zutphen - Belangengroep Bromtoon Zutphen wil met behulp van crowdfunding 8000 euro inzamelen, ten behoeve van een nieuw onderzoek naar laagfrequent geluid, ook wel bromtoon genoemd.

Door Hannah Plugge

De laatste keer dat Contact over de mysterieuze bromtoon berichtte, waren er zo'n 30 inwoners van de gemeente Zutphen die klachten gemeld hadden. Dit aantal is inmiddels opgelopen tot 83 meldingen. 83 Zutphenaren die door de bromtoon lijden aan chronisch slaapgebrek, oververmoeidheid, hoofdpijn of druk op de borst. Sommigen zeggen door slaapgebrek snel geïrriteerd te zijn, of zich niet meer goed te kunnen concentreren. Een echtpaar uit Deventer verhuisde zelfs vanwege de bromtoon, ironisch genoeg, naar Zutphen, niet wetende dat zij hier het geluid nog steeds zouden horen. Een echtpaar uit Zutphen is naar woningen in Friesland aan het kijken; de maat is vol. De Omgevingsdienst heeft eerder aangetoond dat de aanwezigheid van laag frequent geluid in Zutphen aanzienlijk hoger ligt dan de referentiecurve vastgesteld door de Nederlandse Stichting voor Geluidshinder.

Een woordvoerder van de Omgevingsdienst achtte in 2014 de klachten van de Zutphenaren al gegrond, ook al kan (gelukkig) lang niet iedereen de lage tonen horen. De gemeente Zutphen is ook begaan met de bromtoonhoorders in haar stad. Joost Kahmann, woordvoerder belangengroep: "Wij hebben op uitnodiging van wethouder Coby Pennings bij haar thuis geslapen. Ook daar hoorden wij helaas de bromtoon. We hoorden het ook in een leegstaande woning in het centrum van Zutphen, waar we een nacht hebben doorgebracht."

Het geld dat de belangengroep wil inzamelen gaat naar Microflown Technologies. Een bedrijf in Arnhem dat een sensor heeft ontwikkeld die veel nauwkeuriger geluid kan meten dan traditionele apparatuur. De sensor kan bovendien de bron van een geluid lokaliseren; een gegeven dat in het geval van dit soort bromtonen essentieel is. In Veendam is met behulp van deze methode de bron van een hinderlijke bromtoon gevonden; een koeltoren op een industrieterrein. Het bedrijf heeft direct actie ondernomen en zal de koeltoren vervangen. Ook de gemeente Groningen heeft Microflown Technologies nu ingehuurd om een bromtoon op te sporen.

"De gemeente Zutphen toont zich betrokken, maar wil graag de uitkomsten van het onderzoek in Groningen afwachten alvorens zelf actie te ondernemen," vertelt Kahmann. "Dat duurt ons simpelweg te lang. Dat betekent wederom máánden wachten. Ondertussen lijden mensen elke dag, elk uur, elke minuut. We willen zo graag nú de volgende stap zetten. "

Meer informatie over de crowdfundactie en de Belangengroep Bromtoon vindt u via onderstaande gegeven:


www.duurzaamsamen.nl

www.bromtoonzutphen.nl