De Lange Hofstraat. Foto: Jos Böhmer.
De Lange Hofstraat. Foto: Jos Böhmer. Foto: Meike Wesselink

Stadscafé Zutphen - Decor of Dynamiek?

Zutphen - Op woensdag 18 november is het Pakhuis Noorderhaven decor van een open debat over de binnenstad van Zutphen: Decor of dynamiek? Thema's als leegstand, wonen boven winkels, winkelgedrag en aanloopstraten komen aan de orde in dit stadscafé met onder andere Hendrik Haafkens en Remco Feith als spreker. Iedereen is om 19.30 uur welkom in het Pakhuis Noorderhaven aan de achterzijde van het station. Inloop met koffie en thee vanaf 19.00 uur.

De binnenstad van Zutphen is alom geprezen om haar pittoreske straatjes, historische panden en bijzondere winkels. Winkelend publiek en toeristen weten de stad om die kwaliteiten te vinden. Tegelijkertijd loert er het gevaar dat de binnenstad enkel een decor vormt waar verder niks te beleven valt. Winkeliers hebben te maken met veranderend consumentengedrag, nieuwe ondernemers krijgen moeilijk financiering, winkelpanden staan lang leeg, de dynamiek in het vastgoed is ver te zoeken. Vinden we het prima de binnenstad als decor of willen we wel levendigheid, economische bedrijvigheid, dat er geleefd wordt? En hoe bereiken we dat dan?

Hendrik Haafkens, beleidsmedewerker cultuurhistorie gemeente Zutphen, houdt een presentatie om wonen boven winkels te stimuleren en binnenstadsmanager Remco Feith presenteert de 'kwaliteitskaart binnenstad', die samen met lokale ondernemers is ontworpen.
Onder leiding van de bevlogen moderator Eduard Plate, specialist vestigingsbeleid en retail management uit Zwolle, gaat het publiek in gesprek met een prominent debatpanel met onder andere Uko Post (gemeente Zutphen), Jan ten Hove (Rabobank Zutphen), Jolke Springer (Ons Huis) en Silvia Heyl (Wijnhuisfonds). Tussendoor zal een aantal binnenstadondernemers vertellen hoe zij inspelen op de maatschappelijke trends.

Wethouder Oege Bosch sluit de bijeenkomst af met een reflectie op het debat. Informeel napraten is mogelijk tijdens de aansluitende netwerkborrel.
Professionals in de architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening (Géke de Wilde, Sylvie Uenk en Silvester van Veldhoven) hebben het programma vorm gegeven namens Architectuurcentrum Rondeel.