Nienke Kalkar en Bert Fikkert als Sneeuwwitje en de jager. Foto: PR.
Nienke Kalkar en Bert Fikkert als Sneeuwwitje en de jager. Foto: PR. Foto:

'Spiegeltje spiegeltje aan de wand'

Warnsveld - 'Er was eens'; zo begint, net als bijna elk sprookje, het sprookje van Sneeuwwitje. Maar of dat ook de eerste woorden zijn van in muziektheaterstuk Spiegeltje, spiegeltje aan de wand... is nog maar de vraag. Patiënten van GGNet werkten samen aan een alternatieve versie van Sneeuwwitje. Op 26 november om 19.00 uur is de voorstelling te zien voor publiek, op GGNet-locatie De Kamp aan de Vordenseweg 12.

Ongeveer vijftig cliënten zijn erbij betrokken om het theaterstuk tot een succes te maken; decorbouwers, costumiers, kunstenaars en acteurs. Het is een cadeautje van GGNet Verwenzorg, dat zich bezighoudt met extraatjes voor de patiënten: een ochtendje naar de markt gaan, iets doen met muziek of performance. Verwenzorg bestaat vijf jaar, wilde eens groots uitpakken en vroeg Fitart, de instantie die zich bezighoudt om kwetsbare groepen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Fitart trok een professionele theatermaker aan en zo begon het sprookje.

Beleidsadviseur van GGNet, Ingrid Bogert: "Veel culturele activiteiten hebben we vanwege de bezuinigingen moeten laten vallen. Er wordt nog wel muziek en dramatherapie gegeven, maar het is belangrijk dat er ook activiteiten plaatsvinden buiten de zorg, waar de patiënt even geen patiënt is."

Iedere donderdag komen de twaalf zangers en toneelspelers bij elkaar in De Kamp om te oefenen. Theatermaker Elly Janssen begeleidt de groep, maar laat ook ruimte voor de spelers zelf om invulling te geven aan het stuk. "Bij ons komt bijvoorbeeld geen dwergenhuis voor, maar een opvangcentrum en ook de prins is hier niet alleen prins, maar ook houthakker. Het wordt een bijzondere voorstelling."

Na de repetitie schuiven de spelers nog even aan om na te praten, maar ook om, zoals nu, de laatste afspraken te maken over de voorstelling. Ontwerpen voor affiches worden over en weer over de tafel geschoven en samen worden afspraken gemaakt wanneer de generale repetitie moet gaan plaatsvinden, want de uitvoering komt nu wel heel dichtbij. Erik: "Het is erg leuk om mee te doen. Ik speel mee in het stuk maar werk ook mee aan het decor. Je kunt hier gewoon jezelf zijn, dat is fijn."

Collega Nienke, die de rol van Sneeuwwitje vertolkt, zit helemaal op haar plek. "Het was eigenljk de bedoeling om achter de schermen mee te helpen, maar dat is niet helemaal gelukt", glimlacht Nienke. Al gauw blijkt dat ze theaterwetenschappen gestudeerd heeft en met verstandelijk gehandicapten theater maakt in haar vrije tijd. Zelf spelen heeft ze al een tijdje niet gedaan en ze merkt op dat ze het eigenlijk wel weer heel leuk vindt.
Anita Kunst en Tineke Posthumus van Fitart bekijken tevreden het tafereel. "Je ziet meteen dat mensen door te spelen weer in hun kracht komen te staan en dat is precies wat kunst en cultuur met mensen doet."
Om de voorstelling te bekijken, moet er wel even worden gereserveerd via spiegeltje@ggnet.nl


www.fitart.nl