Wethouder Withagen opende het natuurkundelokaal. Foto: PR.
Wethouder Withagen opende het natuurkundelokaal. Foto: PR. Foto:

Baudartius opent natuurlokaal

Zutphen - Leren in en van de natuur. Afgelopen maandag opende scholengemeenschap Het Baudartius College een 'natuurlokaal' in duurzaamheidscentrum De Kas aan de Harenbergweg. In dit speciale lokaal kunnen leerlingen die de leerlijn Natuur en Techniek volgen proefjes doen, aan de slag met digitaal lesmateriaal en vooral ook de natuur in.

"Juist in deze tijd moet je leren door te doen," zegt docent en coördinator van het natuurlokaal Aart van den Berg: "In het natuurlokaal doen we projecten waar de kinderen met elkaar dingen uitvinden. Met het aansturen van een robot dat een wilgenboompje water gaf, opende wethouder Patricia Withagen afgelopen maandag symbolisch het natuurlokaal in duurzaamheidscentrum de Kas.

Het natuurlokaal is een volledig ingericht klaslokaal met een digitaal schoolbord, microscopen en allerlei attributen om proefjes mee te doen. Daarnaast heeft het echter ook de beschikking over levende dieren: twee kameleons.
Van de vlindertuin hebben ze een aantal poppen gekregen om te bestuderen tijdens de overwintering.

Het lokaal zal gebruikt worden voor onder andere de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde in de onderbouw. Van den Berg hoopt later het lokaal ook te gebruiken voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde in de bovenbouw: "Als school willen we meer aansluiting met ondernemers en maatschappelijke organisaties. Deze zijn in de Kas allemaal aanwezig en we doen dingen samen.

De historische boerderij van Erve Eme is natuurlijk heel goed geschikt voor onderwijs, maar ook de vlindertuin en de school- en jeugdtuinen."

Het Baudartius College deed de afgelopen jaren al veldwerk in de buurt van het duurzaamheidscentrum - zo onderzochten ze het leven in sloten - en ze hadden contact met de educatieve medewerker van de toenmalige Kaardebol. Na de brand die het pand grotendeels verwoestte zag Van den Berg hoe het gebouw herbouwd werd en toen kwam het idee voor een lokaal op locatie. Van den Berg: "Dit was een buitenkansje.

Een natuurlokaal kan ook in een schoolgebouw, maar wat nu al heel sterk opvalt is dat deze omgeving inspireert. Het straalt ook rust uit. Laatst zat ik hier met wel 30 brugklassers en zaten allemaal heel rustig te tekenen."