Hans Lamers dirigeert het negentigkoppige koor van Toonkunst.
Hans Lamers dirigeert het negentigkoppige koor van Toonkunst. Foto: Meike Wesselink

Toonkunst

brengt Elias van Mendelssohn

Zutphen - Oratoriumkoor Toonkunst Zutphen voert op vrijdag 27 november om 20.00 uur Elias op in de Hanzehof. Het oratorium Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy behoort tot een van de meest bekende koorwerken van de componist en getuigt van een ongekende dramatische zeggingskracht.

Het is een tweedelig werk met een uitgebreide koor-, orkest- en solistenbezetting. Mendelssohn heeft met dit werk de grootsheid, de dramatiek maar ook de wreedheid van het oudtestamentische verhaal van de profeet Elias getoonzet. De Elias, voor het eerst uitgevoerd in 1846, was het laatste oratorium dat Mendelssohn in zijn korte leven heeft gecomponeerd.

In Elias brengt Mendelssohn, onder invloed van Händel en Bach, de barokke uitdrukkingskracht en negentiende eeuwse romantische sensibiliteit tot een ongeëvenaarde symbiose. Romantische wendingen, als de toonsoort van mineur naar majeur verspringt, geven het verhaal een indringende persoonlijke kleur. Zoals bijvoorbeeld in het tweede deel het mineur van de storm, de aardbeving en het vuur tegenover het majeur van Gods aanwezigheid in een zachte bries. Bijzondere harmonische wendingen zijn er volop: luister bijvoorbeeld naar de jubeluitbarsting van het koor als Elias zijn longen uit zijn lijf heeft gebeden en zijn knaap de zo verlangde regenwolken ziet naderen. Of in het tweede deel wanneer een vurige wagen uit de hemel neerdaalt om Elias van de aarde weg te nemen.

Toonkunst Zutphen is een gemengd oratoriumkoor met ruim 90 leden, onder leiding van dirigent Hans Lamers. Met veel enthousiasme, inzet, plezier en ambitie voert het koor tweemaal per jaar oude meesterwerken, maar ook modernere stukken op.

De Elias wordt verder opgevoerd met een dubbelcast van totaal acht solisten, met namen als Lisette Bolle, Véronique Lamers, Andre Post en Jan Willem van der Hagen. Koor en solisten gaan al hun talenten inzetten om de uitdagingen van dit werk in al zijn grootsheid op te voeren. Het geheel wordt begeleid door meer dan 40 orkestleden van het Orkest Ensemble Conservatoire.

Het is een bijzondere gelegenheid voor het Zutphense publiek om met dit meesterwerk uit de Romantiek kennis te kunnen maken. Kaarten voor 32,50 euro (t/m 16 jaar 20 euro) zijn verkrijgbaar bij Hanzehof, Boek & Co, Music All-Inn en bij de koorleden.


Overdracht Walburgiskerk aan SOGK

Stichting Oude Gelderse Kerken neemt beheer Walburgiskerk over

Zutphen - Op 11 november wordt de intentieverklaring ondertekend waarin de Protestantse Gemeente Zutphen (PGZ) uitspreekt dat zij voornemens is de Walburgiskerk en toren te Zutphen in eigendom over te dragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), en de SOGK uitspreekt dat zij voornemens is die overdracht te aanvaarden.

Met deze ondertekening komt een einde aan een periode van ruim drie jaar van verkennende besprekingen en onderhandelingen. Voor beide partijen was het van groot belang dat dat proces met de grootste zorgvuldigheid gevoerd zou worden. De PGZ draagt een gebouw over waarin al duizend jaar Zutphenaren ter kerke zijn gegaan, en waar voor heel veel mensen dierbare herinneringen en warme gevoelens mee verbonden zijn. De SOGK verwerft een kerk die aanzienlijk groter en monumentaler is dan twintig religieuze monumenten die zij tot nu toe heeft verworven.
Voor de protestantse gemeente brengt deze overdracht betrekkelijk weinig veranderingen. De protestantse gemeente zal in het zomerhalfjaar gewoon in de Walburgiskerk blijven kerken, en de kerk ook voor andere activiteiten kunnen gebruiken vanuit haar visie op de Walburgiskerk als "kerk voor de stad". Zij zal dat in de toekomst alleen niet als eigenaar, maar als huurder gaan doen.

Overdracht is vooral financieel een verlichting

Financieel betekent de overdracht voor de PGZ een eenmalig offer (de "bruidsschat"), maar tevens een aanzienlijke verlichting op de jaarbegroting. Alle kosten die voortvloeien uit beheer en onderhoud van dit rijksmonument komen immers voor rekening van de SOGK. Overigens blijft de protestantse gemeente voor haar diensten in het winterhalfjaar gebruik maken van haar andere gebouw, De Wijngaard aan de Wilhelminalaan.
De SOGK zal een nieuwe Stichting Exploitatie Walburgiskerk oprichten die verantwoordelijk wordt voor de totale exploitatie van de kerk. Zij zal dit doen in samenwerking met de Stichting Henrick Bader Orgel die de muzikale activiteiten in de kerk zal organiseren, en de Stichting Librije die het beheer houdt over de boeken in de beroemde Librije. De Stichting Behoud Walburgiskerk zal overgaan in een nieuwe stichting Vrienden van de Walburgiskerk. De SOGK zal er alles aan doen de bestaande enthousiaste en deskundige groep van ca 100 vrijwilligers bij de kerk te blijven betrekken. Om die exploitatie ook 's winters te bevorderen, streeft de SOGK ernaar dat de kerk zo spoedig mogelijk zal beschikken over een verwarmingssysteem.

Het ligt in de bedoeling dat de Walburgiskerk, na een voorbereidingsperiode, per 1 juni of 1 juli 2016 aan de SOGK wordt overgedragen.