Wim T. Schippers. Foto: PR
Wim T. Schippers. Foto: PR Foto:

"Het is juist de natuur die alles wat de mens maakt weer kapot maakt"

Zutphen - Het is niet de eerste keer dat de zinloosheid van het leven thema is in een van de uitingen van Wim T Schippers. Dit keer uitgewerkt in het theaterstuk Hoogwater voorheen Laagwater, dat woensdag 11 november om 19.00 uur te zien is in de Hanzehof.

"Iedereen heeft het over de natuur alsof het een mooi, prachtig in elkaar gezet ding is. En iedereen beweert dat we die natuur aan het kapot maken zijn. Maar het is juist precies andersom, het is de mens die mooie dingen maakt en de natuur die dat steeds weer kapot maakt. Ik beweer dat niet uit tegendraadsheid, het is gewoon keiharde natuurkunde die ik er tegenaan gooi." Is het die duinpan die in het stuk voorkomt dat het statement van Schippers tot uitdrukking brengt? Hoe dan ook, de recensies erover zijn uiteenlopend, maar over één ding zijn ze eenduidig: het is chaos.
Een jaar of acht is Wim T. Schippers niet meer te zien geweest in het theater maar in Hoogwater voorheen Laagwater zingt en speelt hij zelf mee, samen met het ensemble Veenfabriek en acteurs van Female Economy. Hij is het middelpunt van een avond vol ongeregeldheden, muziek, zang, sketches, vreemde taferelen en verwarring. Bijzonder is dat het Zutphense Oosthoekkoor bereid is gevonden mee te doen aan de voorstelling. Hoogwater voorheen Laagwater gaat over de betekenisloosheid van het leven, maar Schippers vindt niet dat toneel (liever gebruikt hij het woord vertoning, want toneel klinkt zo ouderwets) persé ergens over hoeft te gaan. "Als je naar een boom kijkt zeg je toch ook niet "waar gaat het over". Het dadaïsme, een kunststroming die na de Eerste Wereldoorlog als statement tegen de maatschappelijke orde is ontstaan, is nog steeds voor Schippers een grote inspiratiebron. En terug te vinden in zijn kunstwerken (pindakaasvloer, het flesje frisdrank dat in de zee wordt leeggeschonken). Kunst, muziek, toneel, het maken van programma's; het gaat nog steeds allemaal."Als basisschoolkind ben ik ooit begonnen met het zingen van liedjes voor de radio en ook in deze voorstelling zing ik, maar wat ik nu eigenlijk wil worden, weet ik nog steeds niet."
Zeker is dat Hoogwater voorheen Laagwater voor opschudding gaat zorgen, voor ergernis zelfs, als we Wim T. Schippers mogen geloven. De absurditeiten van Schippers hebben al vaker tot kamervragen geleid. Zover komt het met deze voorstelling niet. "Maar ik vind theatervoorstellingen vaak té voor de hand liggend. Vaak wordt er gewoon maar tegemoet gekomen aan wat mensen leuk vinden. Gemakkelijk vind ik dat, gericht op het maken van succes. Maar daar hoeft het toch niet altijd om te draaien. Het mag wat mij betreft soms best wat meer opschudding veroorzaken."


www.hanzehof.nl