Jet Rotmans. Foto: PR.
Jet Rotmans. Foto: PR. Foto:

Zutphense kunstenaar exposeert in Shrewsbury

Kunstenaar wil geschiedenis Shrewsbury onder aandacht brengen

Zutphen - Jet Rotmans is gefascineerd door de stedenband tussen Zutphen en Shrewsbury. Of zoals de Engelsen het zelf noemen: 'Twinning'. Als kunstenaar maakt zij zware monumentale boeken met foto's, teksten en schilderwerk. Speciaal voor de twinning maakte ze er nu een aantal over Zutphen, Gelderland, Shrewsbury en het graafschap Shropshire. Sinds 1 oktober heeft haar project "A tale of two cities" een expositie in Shrewsbury.

"Als je Zutphen binnen komt rijden, dan zie je wel de borden staan dat we een zusterstad zijn van Shrewsbury, maar er zit zoveel meer geschiedenis achter." zegt Jet Rotmans: "Ik vond dat de mensen dit moeten weten." Die geschiedenis begint bij de uit Shrewsbury afkomstige Sir Phillip Sidney die in 1586 nabij Zutphen het leven liet toen hij onze stad wilde bevrijden van de Spanjaarden. In 1945 kreeg de familie Gatacre, die hun bezette landgoed de Wiersse achter lieten en hun toevlucht zochten in Shrewsbury, foto's te zien van de verwoestingen in Zutphen. Zij richtten toen het Help Holland Fund op waarbij Shrewsbury Zutphen adopteerde in de gedachte van Sidney die zijn laatste water aan een soldaat gaf en zei: "Thy need is greater than mine."

Dat was de inspiratie voor kunstenaar Jet Rotmans om met die stedenband aan de slag te gaan. Drie jaar geleden vroeg ze toestemming aan Shrewsbury en Zutphen om dit thema op te pakken en om haar werk te mogen exposeren in de musea in beide steden.

De archieven in en veel heen en weer reizen

Vervolgens dook ze in de archieven en reisde ze heen en weer. "Ik heb in Shropshire over de heuvels gelopen, gefietst, foto's gemaakt. Shrewsbury is ook een stad aan de rivier en heeft soms ook last van hoog water. Het is ook een stad met een oude kern en het is een hele mooie stad, net zoals Zutphen."

Toen ze met haar project bezig was, ontving de gemeente Shrewsbury het plakboek van Kolonel Liddell, de secretaris van het Help Holland Fund. Wederom een bron van inspiratie voor Rotmans: "Ik mocht meekijken en ik werd daar erg ontroerd van. Mandy Peat, de kleindochter van de kolonel die het plakboek aanbood, was ook op de opening. Het was een geweldige ervaring."

Het werk dat tentoon wordt gesteld is grotendeels in de vorm van haar favoriete medium: het Artists ' Book. Het boek bevat foto's en schilderijen van de verschillende landschappen. Soms schildert ze wat ze gefotografeerd heeft, soms schildert ze over foto's heen. Tot en met 13 december exposeert ze met haar werk in de Music Hall, Museum and Art Gallery in Shrewsbury. In 2017 laat zij haar kunstwerken zien in het nieuwe museum van Zutphen.