Vakbekwame vrijwilligers helpen met repareren. Foto: PR
Vakbekwame vrijwilligers helpen met repareren. Foto: PR Foto:

Repair Café: meer leren over repareren

Zutphen - Op zaterdag 31 oktober wordt er weer een Repair Café georganiseerd in de Stadswerkplaats Zutphen. Vakbekwame vrijwilligers helpen bezoekers tussen 13.00 en 16.00 uur hun kapotte machientje, apparaat, fiets of kledingstuk te repareren.

In de meeste gevallen repareren de vaklieden maar kan de eigenaar van het voorwerp ervan leren. Helaas zijn de nieuwere apparaten, met fijne elektronica zo ontworpen dat een reparatie daarvan onmogelijk is, maar er blijft nog meer dan genoeg over dat wel te repareren is. Denk daarbij ook aan kapotte verlichting, ontbrekende onderdelen aan speelgoed of vastzittend of bot gereedschap, een CD- of MP 3 speler die geen reactie meer geeft of een loshangende zoom. Het Repair Cafe is ook een plek waar je anderen met hun te repareren spullen treft bij een kop koffie of thee in een fijne sfeer.

Een bijdrage in de kosten is welkom. Locatie: Stadswerkplaats Zutphen, de Waarden 309. (Voormalige voetbalkantine in de bocht van de Laan van Eme.)


Facebook 'Repair Cafe Zutphen'

stadswerkplaats-zutphen.nl


Allerzielen lichtjesavond op de R.K. Begraafplaats te Zutphen

Zutphen - Op maandag 2 november is het Allerzielen en dan gedenken de katholieken al hun overledenen, en in het bijzonder de overledenen van het afgelopen jaar.

Het is een oude traditie dat de nabestaanden, speciaal op deze dag, naar de graven van hun dierbaren komen en daar bloemen neerleggen of een kaarsje aansteken om hen nog eens extra te gedenken en in het licht te zetten. Ook op de Katholieke begraafplaats aan de Warnsveldseweg te Zutphen zullen de overledenen extra gedenken. Door middel van vele tuinfakkels worden zij nog eens extra in het licht gezet.

De vrijwilligers van de begraafplaats zullen ook nu weer proberen allen, dus ook hen die elders begraven zijn, in het licht te zetten en op deze wijze te gedenken.
Daarom is de R.K. Begraafplaats speciaal voor deze avond voor nabestaanden en belangstellenden geopend vanaf 18.00 tot 21.00 uur. Om 20.00 uur zal er een kort gebed en een gedicht voorgedragen worden. Natuurlijk bent u óók van harte welkom wanneer u eens gewoon een kijkje wil komen nemen op deze bijzondere begraafplaats.


Stroom en water voor camper per smartphone of laptop

Zutphen - Vrijdag 23 oktober heeft de gemeente de camperzuilen op de Houtwal vervangen. Uit de nieuwe zuilen kunnen campergebruikers tegen betaling elektriciteit en water onttrekken. De bezoeker betaalt niet meer standaard 10 euro ongeacht het gebruik, maar betaalt het daadwerkelijke gebruik achteraf. Ook het verblijf wordt aangemeld, waarna automatisch het parkeergeld wordt berekend.

Alles wat de campergebruiker nodig heeft is een smartphone, tablet, laptop of (mobiele) telefoon. De campergebruiker activeert de elektriciteit- en/of watervoorziening via Aanuit.net. Om gebruik te kunnen maken van deze dienstverlening is éénmalige registratie op de website van Aanenuit.net nodig Deze registratie is gratis. Hierna is gebruik van elk aanuit.net-punt in Nederland mogelijk. Het systeem berekent na afloop de totale verblijf- en verbruikskosten en stuurt aan het eind van de maand een rekening naar de camperbezitter.

Oude zuilen voldoen niet meer aan eisen

Het is ook mogelijk de aanuit.net-dienst te gebruiken zonder registratie vooraf. In dat geval is betaling alleen mogelijk met behulp van telefoon en creditcard (Mastercard/Visa). De extra kosten voor gebruik van creditcard bedragen 1 euro per transactie.

De voordelen
De oude zuilen (muntsysteem) voldoen niet meer aan de eisen van vandaag. Met het nieuwe systeem vergroot de gemeente Zutphen de gastvrijheid voor het lokale toerisme. Afrekening van de gebruikte voorzieningen vindt geheel automatisch plaats. Geen gedoe meer met muntjesautomaten. Met het nieuwe systeem is het nu ook mogelijk om inzicht te krijgen in het aantal camperbezoeken. De medewerkers van handhaving kunnen door middel van een app op de mobiele telefoon op afstand zien wanneer en hoeveel gebruik gemaakt wordt van de camperplaatsen.