Nieuwste generatie violisten heeft stokje overgenomen van haar voorvaders. Foto: PR
Nieuwste generatie violisten heeft stokje overgenomen van haar voorvaders. Foto: PR Foto:

Meesters uit Transsylvanië op bezoek in Warnsveld

Warnsveld - Op zondagmiddag 1 november om 15.00 uur brengen de 'Meesters uit Transsylvanië' een bezoek aan Warnsveld met een wervelende muziek- en dansshow. De nieuwste generatie 'primások' (violisten) heeft het stokje overgenomen van haar voorvaders. Daarmee hebben zij de eeuwenoude lokale Hongaarse volksmuziektraditie voor de ondergang behoed.

Dit feestelijke concert gaat gepaard met een bijzondere primeur: de presentatie van een nieuwe Hongaarse dansgroep. Na afloop is er een jamsessie, waar muzikanten zich kunnen uitleven met zigeuner- en Hongaarse muziek. Uiteraard zijn er voldoende pálinka, goulash en andere Hongaarse specialiteiten aanwezig.
Op uitnodiging van het Netwerk Hongaarse Volksmuziek is het "Palatka-Méra Quartet" op tournee door Zwitserland, Duitsland en Nederland, met de beste meesterviolisten uit Transsylvanië: Florin Kodoba uit Magyarpalatka en Sanyika Fodor uit Méra. Beiden zoons van legendarische zigeunermuzikanten. Florin Kodoba is de primás van het authentieke dorpsorkest in Palatka (dat in het verleden regelmatig een bezoek aan Zutphen heeft gebracht). Hij is één van de laatste violisten (zo niet de enige) die de unieke karakteristieke archaïsche muziekstijl en uitvoeringspraktijk van de regio Mezöség beheerst en onderwijst. Zo zet hij de traditie voort van zijn wereldberoemde vader en oom: Martin en Béla Kodoba.
Sanyika Fodor is de zoon van de 11 jaar geleden overleden Samu Fodor "Neti" (ook geen onbekende in Zutphen) en de virtuoze primás van de Méra Gipsy Band. Als geen ander beheerst hij de hartstochtelijke en barokke volksmuziekstijl van de Hongaren uit de regio Kalotaszeg. De "primások" worden begeleid door kontraspeler Bálint Zsombor uit Csikszereda en bassist Robert Liber uit Budapest.
Het concert wordt opgeluisterd door een gloednieuwe wervelende dansgroep, bestaande uit zeer ervaren professionele dansers. Na intensieve trainingen in Roemenië en Hongarije laten zij het publiek graag kennismaken met de schitterende traditionele Hongaarse- en zigeunerdansen. Op 1 november wordt de naam van van dit nieuwe gezelschap bekendgemaakt. Onder leiding van dansmeester Balázs Pillich kan het publiek een voetje op de dansvloer wagen.

De voorstelling vindt plaats in Podium 't Nut, Breegraven 1 in Warnsveld. Entree: € 15,-. Kinderen vanaf 8 jaar, scholieren en studenten betalen: € 7,50. Hongaarse goulash met brood: € 5,-. Reserveren wordt aangeraden via mail of telefoon.


0575-561409

hongaarsevolksmuziek@gmail.com

www.tanchaz.nl