Het jubilerende popkoor Swing Coöperation uit Gorssel staat in de startblokken voor een uitdagende periode. Foto: PR.
Het jubilerende popkoor Swing Coöperation uit Gorssel staat in de startblokken voor een uitdagende periode. Foto: PR. Foto:

Koor Swing Coöperation viert
jubileum in Buitensoos

Popkoor strijdt om plek bij BALK Topfestival in Rotterdam

GORSSEL/Zutphen – Het jubilerende popkoor Swing Coöperation uit Gorssel staat in de startblokken voor een uitdagende periode.

Op 31 oktober gaat het koor in De Doelen in Rotterdam strijden voor een definitieve plek als eerste klasse popkoor bij het BALK Topfestival 2015.

Maar voordat het zover is, geeft het koor een spetterend vijfjarig jubileumconcert op 12 december in de Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen.

De afgelopen maanden stonden de repetities zowel in het teken van het BALK Topfestival, als van het komende jubileumconcert "de Swingfabriek" op 12 december. In het avondvullende programma de Swingfabriek tovert Swing Coöperation bakken vol kleurrijke muzieknoten om tot de allermooiste liedjes, gezongen door dit 45 man/vrouw sterke koor.

Tijdens het jubileumconcert krijgt het publiek een uniek kijkje in de Swingfabriek, die door Swing Coöperation wordt bestierd. Het publiek bepaalt zelf welke liedjes eruit rollen. Een lied ter vertroosting? Of een lied voor uw allerliefste? Het kan allemaal.
Dit concert belooft een unieke avond uit en heeft voor elk wat wils, van ballades tot swingende popsongs en van rock tot klassiek.

Juliette Dumoré
Swing Coöperation staat onder de bezielende leiding van dirigente Juliette Dumoré. De regie is in handen van Tessa Kortenbach en de muzikale ondersteuning wordt verzorgd door pianist Johan Bakker.

Kaarten
Kaarten voor het jubileumconcert zijn te verkrijgen via de website van de Hanzehof.


www.swingcooperation.nl


Kerkelijke maatjes voor

asielzoekers in Maatjesproject

Zutphen - Hoe is het om asielzoeker te zijn in een vreemd land waar je de taal niet spreekt? Om je weg zien te vinden in een onbekend gebied dat voorlopig je thuis zal zijn? Hoe pak je het aan als je even weg, buiten de grenzen van het asielzoekerscentrum wilt zijn, dingen wilt doen die voor de mensen buiten het centrum heel gewoon zijn? De Interkerkelijke werkgroep AZC, die bestaat uit ruim tien kerk- en geloofsgemeenschappen uit Zutphen, Warnsveld, Eefde en Joppe, start hiervoor een Maatjesproject.

Door Anouk Plantinga

Vanuit het idee van 'de vreemdeling als naaste' kunnen maatjes een vriendschappelijke band opbouwen met een van de vluchtelingen die begin 2016 in Zutphen hun verblijf zullen hebben.

Een jaar geleden begon de werkgroep over dit idee te praten, zonder te weten dat de situatie rondom asielzoekers een jaar later nogal veranderd zou zijn. Op 1 oktober jongstleden was er een goedbezochte informatie- en inspiratieavond in de zaal van het Leger des Heils. Daarop werd de dagelijkse gang van zaken in een asielzoekerscentrum uit de doeken gedaan, twee voormalig vluchtelingen vertelden hun verhaal en een grote groep mensen gaf zich op voor de vrijwilligerspool: 'als ik wat kan doen…' Voor het Maatjesproject gaven zich eveneens mensen op en het (voorlopige) doel, twintig maatjes, is nu voor de helft bereikt.

Voorzitter van de werkgroep Deddie van Alphen, licht een en ander toe: 'Maatje zijn betekent er zijn voor een ander, iets kunnen en willen betekenen voor hem of haar, een verbinding met elkaar aangaan. Het is uiteraard belangrijk dat de maatjes zich verdiepen in het land van herkomst, de achtergrond van degene aan wie zij gekoppeld zijn en de taal. Maar het is ook van belang dat ze leren grenzen voor zichzelf af te bakenen, de spanning tussen afstand en nabijheid goed leren bewaken.

De ex-vluchtelingen op de informatieavond gaven aan dat asielzoekers graag buiten de grenzen van het azc willen zijn, mensen leren kennen en de nieuwe taal, dat zijn dingen die een maatje zou kunnen doen. Van beide kanten worden interesses aangegeven zodat er een goede match gemaakt kan worden. Iemand die een maatje wil worden kan zich opgeven en na de intake, een korte basistraining volgen. De maatjes maken deel uit van een team en kunnen ervaringen uitwisselen en vragen bespreken. Er is ook professionele intervisie en coaching die door Gidie Ritzerveld, voormalig Vluchtelingenwerk en coördinator van diverse Maatjesprojecten, en psycholoog Annelies van Rhee gegeven zullen worden.

Een asielzoeker woont gemiddeld tussen de drie en achttien maanden in een asielzoekerscentrum. Van een kerkelijk maatje in het Maatjesproject wordt verwacht dat hij/zij ongeveer vier uur per week beschikbaar is voor minimaal zes maanden, belangstellend en meelevend is en oog heeft voor iemands religieuze achtergrond.

Het Maatjesproject is een aanvulling op initiatieven die er al zijn, zoals het buddyproject van stichting Buddy to Buddy in samenwerking met New Dutch Connections. Binnenkort zullen de intakes van start gaan, vanaf januari gaan de voorbereidingen beginnen.

In Zutphen worden vanaf het tweede kwartaal van 2016 asielzoekers in het azc-Voorsterallee verwacht.