De Burgerzaal vormde het bijzondere decor van de memorial. Foto: PR.
De Burgerzaal vormde het bijzondere decor van de memorial. Foto: PR. Foto:

Heel weekend Nina Hoekman memorial

Deelnemers uit verschillende landen kwamen voor het damtoernooi

Zutphen - Afgelopen weekend, 23, 24 en 25 oktober werd het hele weekend het Nina Hoekman Memorial gehouden; een damtoernooi in het teken van de in Zutphen wonende en vorig jaar overleden damtopper Nina Hoekman. Een van oorsprong Oekraïense die vanwege de liefde naar Zutphen kwam.

Deelnemers uit verschillende landen kwamen speciaal voor deze memorial naar Zutphen. Vrijdag werd het toernooi geopend in de pitoreske Brandkas van Henny, in het Ravenstraatje 3.

Arnold Gerritsen verwelkomde de gasten uit binnen- en buitenland tijdens zijn welkomstwoord. Het toernooi kon daarna in de Burgerzaal van start gaan.

Een aantal prominenten uit Letland, Wit Rusland en Oekraïne waren hierbij speciaal overgekomen om deel te nemen aan de drie toernooien die zaterdag en zondag gespeeld werden. Hoewel er een aantal damtoppers bij zat, ging het toernooi niet zozeer om winnen of verliezen, maar om het in sfeer herdenken van Nina Hoekman.

Voor het publiek en dan met name de kinderen was er het onderdeel Vechten tegen de Beer. De beer kreeg één minuut op de klok en de uitdager mocht hem in vijf minuten verslaan. Als er na die tijd nog speelstukken van de uitdager op het bord stonden, konden de deelnemers een knuffelbeer in ontvangst nemen.
Echtgenoot en zoon van de overleden Nina, Henk en Oleg genoten van het toernooi en ook organisator Kees Samuels kijkt terug op een zeer geslaagde memorial.

Samuels vond alternatief in stichting

Samuels werkte lange tijd als ambtenaar sportzaken voor de gemeente en heeft in de stichting Zutphen Sportief een sympathiek alternatief gevonden. Een aantal jaren geleden werd de stichting opgericht omdat de Vuelta Zutphen ging aandoen. Nog steeds steunt de stichting Zutphense initiatieven. Zo kon het festival Jazz & So vorig weekend ook rekenen op steun van Zutphen Sportief en wordt er op Oudjaarsdag weer ouderwets karbit geschoten.


www.ninahoekman.nl