Met stenen, afkomstig uit verschillende landen, werd een labyrint gelegd. Foto: Anouk Plantinga.
Met stenen, afkomstig uit verschillende landen, werd een labyrint gelegd. Foto: Anouk Plantinga. Foto: Anouk Plantinga

Naar Walburgiskerk

voor aandacht voor het klimaat

Zutphen - Obama zei al: "We zijn de eersten die het zien en de laatsten die er wat aan kunnen doen". We ervaren ook allemaal dat dat niet makkelijk is. Maar samen kleine stapjes zetten, zorgt voor grote stappen. Daarom organiseren kerken uit heel Europa een Klimaatloop door Zutphen, richting Parijs waar in december de Klimaattop zal zijn.

Leiders uit de hele wereld komen dan bij elkaar om besluiten te nemen over het klimaatbeleid. In september werd vanuit Groningen met de Nederlandse Klimaatloop gestart richting Castricum, afgelopen zondag ging de reis naar Zutphen. Een trektocht, een pelgrimage, met als eindpunt Parijs om een signaal af te geven, betrokkenheid te tonen. Een houten ark reist mee.
Op zondag 18 oktober ging het richting Walburgiskerk in Zutphen. Halverwege de middag komt de eerste pelgrim aan, een half uur later gevolgd door de rest van de wandelaars. Als de pelgrims binnen wandelen, kunnen ze hun wandelstokken tegen de muur zetten en zich daarna warmen aan een heerlijke zelfgemaakte soep, thee en koffie.
In de kerk is de afgelopen weken al uitgebreid aandacht besteed aan de Klimaatloop. Er was een 'duurzame periode' van zes weken waarin verschillende thema's werden behandeld en waarbij het hoofdthema was 'wat is het je waard?' Met stenen die in de zomervakantie vanuit verschillende landen zoals China en Duitsland werden meegenomen, werd een labyrint gelegd. Kinderen beschilderden en beplakten stenen uit de omgeving waarmee aandachtspunten in het labyrint gemaakt werden, om even bij stil te staan. Na een korte dienst zullen de pelgrims het labyrint lopen, de innerlijke wandeling. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om zelf een labyrint te tekenen, rond te wandelen in de kerk, mee te doen aan een meditatieve wandeling of rustig te kijken naar natuurbeelden die op een scherm vertoond worden. Ook zijn ze van harte uitgenodigd om na het programma bij kerkleden de maaltijd te nuttigen voordat ze weer huiswaarts keren.
Op een speciale tafel staan naast de houten ark waxinelichtjes te branden. Iets verderop staat een groot bloemstuk met een sandaal erop met daaraan vastgeknoopt een lintje van de Klimaatloop. De derde etappe is gelopen. Op naar de volgende. Informatie over de Klimaatloop kunt u vinden op de site.


www.klimaatloop.nl

Afbeelding
Afbeelding