Het Henk Kraus Trio speelt in het Hampshire Hotel een 'Tribute to Chet'. Foto: PR.
Het Henk Kraus Trio speelt in het Hampshire Hotel een 'Tribute to Chet'. Foto: PR. Foto:

Jazz & So, nieuwe Zutphense traditie?

Zutphen - Zondag(koop)middag 25 oktober spelen van 14.00 tot 17.00 uur in tien (grand)café's en restaurants in hartje Zutphen tien bands, in stijl variërend van New Orleans/Dixieland, Gipsy Jazz, Latin, Boogie Woogie tot Blues.

Dankzij de deelnemende etablissementen die een deel van de kosten op zich nemen, de gemeente, en de optredende bands die bereid waren dit initiatief te steunen door hun gage te verlagen, is het mogelijk alle optredens gratis aan te bieden. Daarnaast was de organisatorische medewerking van de Stichting Zutphen Sportief een enorme steun in de rug van de organisatoren.

"Zutphen Sportief steunt sportieve evenementen, maar eenmalig waren ze bereid ons te ondersteunen", vertelt jazzliefhebber en initiator Fred van Eijsden. Gehoopt wordt dat de bezoekers de bedoeling van het evenement aanvoelen, van locatie tot locatie hoppen (vaak is dat naar de buren, zo dicht ligt alles bij elkaar) en naast hun eigen favoriete jazzstijl ook andere vormen van jazz gaan beluisteren. "Vaak denken mensen bij jazz aan een ingewikkelde muziekstijl. Om te laten zien dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn, nodigen we iedereen uit om te komen kijken." En zo ontstaat dan vanzelf een muzikale kroegentocht in het hart van de sfeervolle Hanzestad Zutphen, waar behalve heerlijke jazz, zoveel andere leuke en lekkere zaken te genieten zijn.

Of Jazz & So een eenmalig gebeuren blijft of een vervolg in 2016 gaat krijgen, hangt af van het succes van dit jaar. Van Eijsden is in ieder geval voornemens om het volgend jaar nog grootser aan te pakken met een echt tweedaags festival. "Niet meer alleen met jazzmuziek, maar ook andere stijlen en disciplines, zoals een bijdrage van de stadsbeiaardier en de stadsdichter, de muziekschool, de dansschool en zo is er nog van alles te bedenken. Maar eerst gaan we het zondag zien."


www.jazzandso-zutphen.nl