Hugo Versteeg (77) hoopt de komst van het Ubuntuplein nog mee te maken. Foto: PR.
Hugo Versteeg (77) hoopt de komst van het Ubuntuplein nog mee te maken. Foto: PR. Foto:

Ubuntuplein laat nog steeds op zich wachten

Zutphen - Hugo Versteeg (77) hoopt dat hij het nog gaat meemaken. Versteeg staat aan de basis van het Ubuntuplein; het woon-werkproject dat op de Noorderhaven moet verrijzen. Jonge gezinnen, vitale vijfigplussers, zorgbehoevenden en ondernemers in één bruisende gemeenschap bij elkaar.

Heel wat hobbels liggen er op de weg naar het initiatief. Maar het idee van het Ubuntuplein is sympathiek en helemaal passend in deze tijd. Versteeg: "In 2004 zijn we gestart met het vormgeven van het plan. Uiteraard wil ik voor mezelf een mooie oudedagvoorziening, maar tegelijkertijd is het een experiment om te kijken of we zorgkosten naar beneden kunnen brengen door een gemeenschap op te bouwen, waar jong en oud bij elkaar woont, werkt en elkaar helpt en versterkt. Waar ouderen zo lang mogelijk op zichzelf kunnen blijven wonen."

Kosten van dit project: zo'n 42 miljoen euro. Heel hard wilde het niet vlotten maar eind vorig jaar vond coöperatie Ubuntuplein een financier. Een Australische partij die de kosten op zich wil nemen, maar daarbij wel een inleg van 10% van dat bedrag wil zien als bewijs dat het project maatschappelijk draagvlak heeft. De 110 leden van de coöperatie, veelal ouderen met een antroposofische achtergrond, beschikken niet zo een twee drie over liquide middelen, maar proberen nu binnen het eigen netwerk 4,2 miljoen euro in te zamelen. Projectontwikkelaar Heijmans heeft te kennen gegeven dat het de mogelijkheden onderzoekt om het project financieel te steunen.

Versteeg: "Ik ben al jaren bezig om het project op de kaart te krijgen en heb veel gelezen over soortgelijke initiatieven. In één van de stukken werd beweerd dat de zorgkosten met 60 procent zijn gedaald. Of we de kosten zó gigantisch kunnen drukken, weet ik niet, maar hoe de nieuwe solidariteit de vraag naar professionele hulp zou kunnen verminderen, willen we graag uitzoeken."

Het is de bedoeling dat er voor 50+ers zo'n 125 appartementen en woningen worden gebouwd en ongeveer tien sociale huurwoningen. Voor gezinnen met kinderen moeten er 37 appartementen komen. Daarnaast moet het terrein plaats bieden aan 24 werkruimtes voor ondernemers. Voor de 52 zorgwoningen die er moeten komen, is nog geen aanbieder gevonden. Sutfene die oorspronkelijk zou meedoen met het project, heeft zich teruggetrokken. Mogelijk gaat de coöperatie de zorgvoorziening zelf op zich nemen. Versteeg steekt een lichte teleurstelling in de Zutphense maatschappij niet onder stoelen of banken, maar vol goede moed is hij nog steeds over het Ubuntuplain. Kijk voor meer informatie op de site.


www.ubuntuplein.nl