Professor Victor Veilig wist zijn jonge publiek moeiteloos te boeien. Foto: Martijn Siemes.
Professor Victor Veilig wist zijn jonge publiek moeiteloos te boeien. Foto: Martijn Siemes. Foto:

Professor Victor Veilig demonstreert proefjes

Spannend optreden met waterdamp en CO2

Zutphen - Voor wetenschap moet je een beetje gek zijn. Dat vindt 'Professor Victor Veilig' tenminste. Tijdens zijn demonstratie in de Graafschap bilbiotheek in Zutphen voegde hij daad bij woord. Voor een jong en zeer geïnteresseerd publiek voerde hij verschillende scheikundige proefjes uit. Kinderen de basisbeginselen leren van wetenschap en techniek; dat is de opdracht die het initiatief Mad Science zichzelf heeft gegeven.

Dat lukte professor Veilig afgelopen woensdag moeiteloos. Na het verplichte introductiepraatje over veiligheid, dwaalden de blikken van het jonge publiek eventjes af, maar toen de professor zijn koelbox met droog ijs opende, zat iedereen meteen rechtop. Zo ging de show van ijskoud naar een vlammende finale. De kinderen leerden over koolstofdioxide (CO2) in vaste vorm, wat er gebeurt wanneer je het in water gooit, in kokend water en wat als je het mengt met zeepsop. Ondanks zijn naam werd het een spannend optreden waarbij de kinderen uit het publiek belaagd werden met waterdamp en eieren van zeepsop.

Of ze allemaal onthouden dat droog ijs niet eerst verandert in water, maar direct in waterdamp en dat dit proces 'sublimatie' heet, is de vraag. Maar de interesse voor de wetenschap was in ieder geval gewekt.

Mad Science verzorgde op uitnodiging van de Graafschap Bibliotheken een show over 'Krachten van de lucht'. De Kinderboekenweek 2015 die plaatsvond tot en met 18 oktober vierde de kinderlijke nieuwsgierigheid onder het motto 'Raar, maar waar!'

Boeken over natuur, wetenschap en techniek stonden daarom dit jaar in de spotlights. De bibliotheek speelde daar vrolijk op in met verschillende wetenschappelijke presentaties en workshops over techniek en natuur.


Lees verder op pagina 3