Vier heksen spelen in het boek de hoofdrol. Foto: Anouk Plantinga.
Vier heksen spelen in het boek de hoofdrol. Foto: Anouk Plantinga. Foto: Anouk Plantinga

Verhalen uit de Heksenkeet gepresenteerd

Zutphen - Gedroogde vliegen, springspinnen, meelwormen en kakkerlakken; ze gingen allemaal in de kookpot. Het waren de ingrediënten voor een pittig soepje dat op woensdag 7 oktober in boekhandel Van den Brink Boek & Buro in Zutphen gebrouwen werd. Met een stel kinderen om zich heen presenteerden Marieke Nelissen en Femke Dekker hun eerste heksenboek 'Een pittig soepje'.

De soep werd goed geroerd en op de vraag of er nog meer in de pan moest, bleven de aanwezige kinderen maar aanwijzingen geven. Vooral de hemelkastanjes vielen in de smaak, de hele pot belandde in de kookpot. En toen was het natuurlijk tijd voor een toverspreuk. Die stelden de kinderen zelf samen. Tweemaal hardop uitspreken had geen effect, maar de derde keer werd er hard geroepen en toen kwam er een boek uit de pan. Een half boek, want de onderkant was totaal verbrand. Een slim jochie wees naar een tafel waar een hele stapel boeken lag die intact waren en uit een van die exemplaren lazen de twee vrouwen vervolgens voor.

'Pittig soepje' is het eerste deel van de serie Verhalen uit de heksenkeet. Meestal wordt er een illustrator bij een verhaal gezocht, maar in dit geval gebeurde precies het tegenovergestelde. Het was illustrator Marieke die door het gedicht Four silly witches van Josie Whitehead op het idee kwam. Ze maakte de tekeningen en bedacht verhalen. Maar een echte structuur in het schrijven vinden, lukte haar niet. Een uitgever naar wie ze met het boekidee ging, raadde haar aan om er een schrijver bij te zoeken. Dat werd de Zutphense Femke Dekker die al heel wat kinderboeken op haar naam heeft staan. De klik was er meteen en samen gingen ze het avontuur aan, met succes. Femke werkte de personages verder uit en maakte van de ideeën van Marieke verhalen die de kleurrijke illustraties recht doen.

In de Verhalen uit de heksenkeet, een spannend huis met krakende trappen en piepende deuren, spelen vier heksen, Sybil, Lidwien, Stella en Luna de hoofdrol. Ze zijn vriendinnen en wonen samen in de heksenkeet. Lidwien met poes Poentje, Sybil met poes Bliks, Stella met poedel Troela en Luna met vleermuis Fladder. Het zijn geen gewone heksen, maar knotsgekke. Ze zien er ook nogal anders uit dan het beeld dat we van heksen kennen, met hoge hoed en bezemsteel, hoewel ze wel een bezemsteel hebben, behalve Stella, want die vliegt op een stofzuiger. Sybil ziet er nog het meest hekserig uit met haar hoed, maar de anderen zien er heel anders uit, zo lijkt Stella met haar suikerspinkapsel nog het meest op een diva, zou je Luna met haar sluike haar en ronde bril zo in de hippietijd plaatsen en zou Lidwien met haar lange harmonicanek ook zomaar een huishoudster kunnen zijn.

Een pittig soepje werd op 5 september officieel gepresenteerd november alweer verschijnt deel 2, Keet met bubbels. De serie wordt uitgegeven bij Gottmer Uitgevers Groep b.v. en kosten 9,95 per deel.

Met kinderen om zich heen presenteerden Marieke Nelissen en Femke Dekker hun eerste heksenboek 'Een pittig soepje'. Foto: Anouk Plantinga.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding