Scholen en gemeente werken samen aan sterk Vmbo

Ontwikkeling van gezamenlijke brugperiode

Zutphen - De vier scholen voor voorgezet onderwijs zijn van plan om de Vmbo-opleiding te versterken door een gezamenlijke brugperiode te ontwikkelen. Dit kan starten in het schooljaar 2017-2018.

Voor leerlingen in groep 8 van de basisschool is de keuze voor de juiste vmbo opleiding vaak moeilijk. Daarom gaan de scholen voor voortgezet onderwijs in Zutphen en Warnsveld samenwerken aan het ontwikkelen van een gezamenlijke brugperiode voor vmbo. Dat betekent dat leerlingen pas na een of twee jaar brugklas hun keuze hoeven te maken voor een meer theoretische opleiding (mavo) of een beroepsgerichte opleiding (kader) of een combinatie ervan. De leerling kan zich zo beter oriƫnteren en de juiste opleiding kiezen. De keuzevrijheid voor een school en voor een bepaalde richting blijft bestaan.
Het Stedelijk, Isendoorn College, Baudartius College, Vrije School Zutphen en gemeente werken samen aan een kwalitatief goed en toekomstbestendig voortgezet onderwijs. Het idee voor een gezamenlijke brugperiode voor vmbo is een eerste belangrijke stap. De rectoren gaan het plan samen met docenten en andere deskundigen vorm geven. Het bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen, basisscholen, ROC's, buurgemeenten en daar gevestigd vmbo-onderwijs zullen hierbij worden betrokken. Het plan moet klaar zijn voor het schooljaar 2017-2018.

Wethouder Patricia Withagen: "Het college vindt een sterk vmbo in Zutphen erg belangrijk. Het vmbo leidt talentvolle kinderen op tot vakmensen. Ik ben verheugd dat de scholen er samen voor zorgen dat jonge kinderen straks makkelijker de keuze kunnen maken voor een opleiding die bij hun talenten past. Of dat nu een theoretische opleiding is of een opleiding tot vakmanschap".