Vlnr: Monique Fransen, wethouder Coby Pennings en Gerrit Vlogman. Foto: PR.
Vlnr: Monique Fransen, wethouder Coby Pennings en Gerrit Vlogman. Foto: PR.

Zutphen wint titel Roparunnerstad 2015

Zutphen - De gemeente Zutphen heeft vrijdag 9 oktober de titel Roparunnerstad 2015 bemachtigd. De geldprijs van 50.000 euro die daaraan is verbonden, kan de gemeente besteden aan goede doelen in Zutphen die zich bezighouden met de zorg rond kanker.

Tijdens het Pinksterweekend liepen bijna 90 teams in twee dagen van Hamburg naar Rotterdam en passeerden de Hanzestad. Bij de verkiezing Roparunnerstad van het jaar mogen de deelnemende teams stemmen op de gemeentes die in hun ogen de leukste doorkomsten hebben georganiseerd.

De deelnemers van de Roparun kregen op 1e Pinksterdag in Zutphen een geweldig warm onthaal; een lichtslinger van zo'n 5,5 kilometer. Langs de hele route waren bewoners uit Warnsveld, Zutphen en De Hoven betrokken bij het plaatsen van alle lichtjes. Op de Zaad- en Houtmarkt lag de rode loper uit en werden de teams op het podium ontvangen door wethouder Pennings en Withagen. Door verlichte straten in het centrum en via een verlichte brug kwamen de lopers in de Hoven uit. Een speciaal comité had daar alle bewoners opgeroepen te komen aanmoedigen en de lopers werden dan ook feestelijk in de wijk onthaald. Monique Fransen die de kar trok bij de organisatie van de doorkomst is blij met de prijs. "Maar we hebben dan ook met zijn allen heel hard ons best gedaan om er met heel veel mensen een mooi feest van te maken."

Vorig jaar won Zutphen de tweede prijs. De gemeente ontving een bedrag van 25.000 euro. Dit bedrag is verdeeld onder vijf verschillende goede doelen: Hospice Zutphen, Buurtzorghuis Warnsveld, Stichting Spirit on, Vrijwillige terminale thuiszorg Noaberhulp Zutphen en Gelre Ziekenhuizen. De organisaties dienden plannen in en na toetsing door de stichting Roparun konden zij het ontvangen bedrag besteden aan palliatieve zorg voor mensen met kanker. Voor dit jaar trok Monique Fransen, die zelf is aangesloten bij een van de teams, er nog nét iets harder aan om de eerste prijs in de wacht te slepen. En dat is gelukt.