Aan de succesformule van de Bokbierdag is niets veranderd. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marion Wentink.
Aan de succesformule van de Bokbierdag is niets veranderd. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marion Wentink. Foto: Meike Wesselink

Bokbierdag ouderwets gezellig

in nieuwe opzet

Prominente plek voor IJssel tijdens negentiende editie van Bokbierdag

Zutphen - Koetsen, oldtimers, bokbier en heel veel mensen; aan de succesformule van de Nationale Bokbierdag is niets veranderd.

In het koude najaarszonnetje stonden zoals vanouds tienduizenden mensen in dichte rijen langs de straten om de optocht van oude bierwagens, orkesten en andere bijzondere voertuigen te bekijken. Daarna trok de menigte naar de binnenstad om zich tegoed te doen aan het vers gebrouwen gerstenat.

Andere route
Toch waren er dit jaar een paar belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zo was de route van de optocht ingrijpend veranderd. In plaats van een tocht door de binnenstad via de Groenmarkt en de Lange Hofstraat, was er dit jaar voor gekozen om de stoet om het stadscentrum heen te laten gaan.
Zo kreeg de IJsselkade, die ook prachtig in de zon lag, een prominente plek tijdens dit festival. Er waren meerdere redenen voor de wijzigingen, zo is een deel van de wegen in de binnenstad opgebroken, maar de veiligheid was een van de belangrijkste argumenten.

Ruimere jas
De ruimere jas had het evenement ook wel nodig. De Nationale Bokbierdag blijkt zijn naam eer aan te doen en naar schatting 70.000 mensen kwamen naar Zutphen. Spreiding van die mensenmassa was in het kader van 'crowd control' dan ook essentieel.

Naast de aanpassingen in de route van de nostalgische optocht, koos men daarom ook voor twee grote feestlocaties. De bekende bokbiermarkt op de markt en een podium voor Nederlandstalige muziek op de 's Gravenhof.

Schuifelend van biertent tot biertent

De gewijzigde route stelde iedereen in staat om de optocht te zien. Jong en oud keek naar oude bierkoetsen, voortgetrokken door stoere Friese paarden of de brandweerkoets die bestuurd werd met een vierspan pony's.

Een enorme houten vrachtwagen ter promotie van de Zwarte Cross in 2016 liet met zijn geluidsinstallatie de weg dreunen, maar de paarden en fanfares marcheerden vastberaden voort. Op de biermarkt was het wel erg druk. Gelukkig had iedereen op deze zondagmiddag alle tijd en schuifelde de massa vrolijk van biertent naar biertent, onderweg elkaar hartelijk begroetend, of ze elkaar nu kenden of niet.

De nieuwe opzet van de Bokbierdag verliep nog niet helemaal vlekkeloos. Sommige opbrekingen in de stad zorgden voor vertraging in de optocht, en de opengebroken straat bij de Overwelving hinderde het publiek.

Jubileum
De drukte liet zich soms nog niet goed leiden. Maar al met al lijkt deze negentiende editie van de Bokbierdag een hele geslaagde generale repetitie voor de twintigste editie volgend jaar. De organisatie belooft in 2016 dan ook groots te vieren dat het sinds 1996 de belangrijkste Bokbierdag is van Nederland.