Het slachtoffer werd in 1997 tijdens bouwwerkzaamheden aan het 's Gravenhof gevonden op de plek waar ze stierf. Foto: gemeente Zutphen
Het slachtoffer werd in 1997 tijdens bouwwerkzaamheden aan het 's Gravenhof gevonden op de plek waar ze stierf. Foto: gemeente Zutphen Foto:

Veel gezinnen nieuwsgierig naar Vikingaanval

Bijzondere Vikingvondst nog tot en met 25 oktober te zien

Zutphen - Afgelopen zaterdag liet het Stedelijk Museum eindelijk een van haar grote historische schatten zien: de overblijfselen van een slachtoffer van een Vikingaanval in Zutphen uit de negende eeuw. Het eerste fysieke bewijs van een brute overval door Vikingen. Een zeer succesvolle tentoonstelling die daarom verlengd is tot en met 25 oktober.

Bijna twintig jaar geleden, tijdens de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Zutphen aan het 's Gravenhof, werd ze gevonden. Een vrouw van ongeveer 35 jaar, aangevallen door een Viking die haar waarschijnlijk met een bijl te lijf was gegaan. Een brute overval op een rustige handelsstad in 882 na Christus, die toen nog niet eens stadsmuren had. Het moet een waar bloedbad zijn geweest, waarbij tientallen mannen, vrouwen en kinderen zijn gesneuveld en de rest van de stad op de vlucht sloeg. De slachtoffers werden nooit begraven en werden gevonden waar ze stierven. Meer dan 1100 jaar later zorgde de vondst voor internationale aandacht.

De resten van het Vikingslachtoffer gingen de wereld rond en 'The massacre of Zutphen' was het centrale thema van een grote Vikingexpositie in Roskilde in Denemarken. Sinds zaterdag ligt een van de gevonden skeletten in een vitrine in het Stedelijk Museum.

"Een hele geslaagde sneak preview." Noemt stadsarcheoloog Michel Groothedde de eerste tentoonstelling van het Vikingslachtoffer in Zutphen. Eind 2016 opent het Hof van Heeckeren haar deuren en daar zal geprobeerd worden het Vikingdrama van Zutphen uit de 9e eeuw zo compleet mogelijk na te bootsen. Deze presentatie geldt als een soort voorproefje. Groothedde was blij verrast door het grote aantal bezoekers, maar ook door de samenstelling: veel gezinnen waren nieuwsgierig naar deze geschiedenis van de stad. Groothedde: "Gezinnen met kinderen maken we nog niet zo vaak mee in de musea. Normaal bezoeken ze een museum met school, maar dat kinderen ook uit zichzelf wilden komen was natuurlijk heel leuk. Voor het nieuw te realiseren museum is dit ook een goed teken. We willen graag nieuwe doelgroepen aantrekken, los van het traditionele museumpubliek."

Gelredag
Het nieuwe publiek werd door mediasponsor Omroep Gelderland in de watten gelegd.

Bezoekers konden een kort tochtje maken met de fluisterboot langs de verdwenen poorten van de stad en de band Datura bracht met vedel, harp, luit en lier middeleeuwse liederen ten gehore. Dat Zutphen aangevallen was door Vikingen in de negende eeuw was al langer bekend. In de geschriften van monniken uit die tijd werd al duidelijk dat deze Noormannen niet alleen maar kwamen om te handelen. Maar het geschreven woord moet altijd met een korreltje zout genomen worden. Daarom was de fysieke vondst van de daadwerkelijk slachtoffers in 1997 zo belangrijk. De aanval was belangrijk voor de vorming van het huidige Zutphen. Na de aanval werden de stadsmuren opgeworpen.

Voor de bezoekers vertelt het volgens Michel Groothedde echter meer: "Ik vroeg aan de kinderen of ze het skelet eng of spannend vonden, want dat hoor je meestal, maar eentje zei 'Ik vind het vooral erg zielig.' Dat meisje had het goed begrepen. Het is een stuk werkelijkheid van lang geleden, maar het sluit ook aan op de huidige actualiteit."