Gea Moser (m) ontvangt de AED en AED-trainer. Foto: PR
Gea Moser (m) ontvangt de AED en AED-trainer. Foto: PR

Zutphense HAND met hart voor hart

ZUTPHEN - Maandag 5 oktober kreeg voorzitter Gea Moser van de Stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek uit handen van de heer Piet Slikker van Zutphense HAND een defibrillator-trainer en AED-apparaat overhandigd. Beide apparaten gaan met Gea Moser mee naar de Dominicaanse Republiek waar ze gedoneerd worden aan het Onderwijs Centrum Padre Zegri in Nigua.

Op deze school is sinds enkele jaren een opleiding Verpleegkunde. Toen Kinderhulp Dom. Rep. vorig jaar de school bezocht, zag Gea dat er wel druk geoefend wordt in reanimatie maar dat de nieuwste techniek, die van de Automatische Externe Defibrillator (AED) wèl bekend was, maar niet gebruikt of onderwezen wordt. Dat is een tekort in de opleiding. Er zijn in dit land in de ziekenhuizen wel AED's aanwezig.
Aangezien Gea zelf het grote nut kent van deze vorm van reanimatie, deed ze bij kringloopwinkel Zutphense HAND een aanvraag voor een AED-trainer. Tot haar blijdschap was het antwoord dat bij een trainer een echte defibrillator hoort, helemaal op zo'n grote school van 1500 leerlingen en of ze daar niet ook een aanvraag voor wilde doen...
De HAND heeft duidelijk hart voor het hart! De aankoop van beide apparaten bleef binnen de gestelde begroting door een fikse korting op de trainer bij leverancier VIVON. Met de trainer zullen de aspirant verpleegkundigen in Nigua door hun betere opleiding meer kans hebben op de arbeidsmarkt in hun land. Met de AED heeft een ieder met een hartaanval meer kans te overleven, hier en nu ook daar.
Zo kon er afgelopen maandag in de kringloopwinkel niet alleen een trainer, maar ook een echte AED in ontvangst genomen worden! Beide apparaten gaan in november mee naar de Dominicaanse Republiek als Gea Moser met enkele bestuursleden en sponsors de vijf projectplaatsen in dit land bezoekt. Alle projecten draaien om onderwijs en opleiding. Kinderhulp Dominicaanse Rep. werkt samen met de Dominicaanse organisatie Niños del Mundo Nigua. Zij zorgen dat voor honderden Dominicaanse kinderen een schooldag ook echt een dag op school is.
Die hulp is mogelijk door een programma waarin Nederlandse sponsors (individueel of in school- of verenigingsverband) gekoppeld worden aan een Dominicaans kind om het zo financieel te sponsoren dat het naar school kan gaan. Tegelijk worden ook de scholen bijgestaan in hun behoefte het onderwijs te verbeteren terwijl daar geen geld voor is. Zowel in de Dominicaanse Republiek als in Nederland worden beide organisaties door vrijwilligers gedragen.
Ook Zutphense HAND wordt gedreven door vrijwilligers en is een onderneming zonder winstoogmerk. De kringloopwinkel in de Kolenstraat in Zutphen kan daardoor veel vrijwilligersorganisaties een 'helpende hand' bieden die in eigen gemeente of met persoonlijke betrekking daarbuiten een maatschappelijk relevant doel ondersteunen. Piet Slikker van de Projecten Commissie benadrukte dat HAND een heel goed jaar had en dat er nog steeds een beroep gedaan kan worden op hun pot.


www.kinderhulpdomrep.nl
www.kringloopwinkel-hand.nl