Een warm onthaal in de Hanzehal. Foto: PR.
Een warm onthaal in de Hanzehal. Foto: PR. Foto:

Tijdelijke opvang vluchtelingen in Zutphen

Gemoedelijke sfeer in de Hanzehal

Zutphen - Sinds maandag 5 oktober biedt Zutphen noodopvang aan 86 vluchtelingen. De bedoeling is dat de groep donderdag 8 oktober vertrekt naar een locatie waar ze langer kan verblijven.

Door Alize Korf

De groep bestaat uit ouderen, jongeren en gezinnen met kinderen. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, verder uit Irak, Eritrea en andere landen. De vraag van het COA om tijdelijk onderkomen voor vluchtelingen te creëren, ligt al in de lijn met het voornemen van het college om een vaste asielzoekerslocatie in te richten op de Voorsterallee. Ook zijn er nog gesprekken met GGNet gaande om ook op deze locatie tijdelijke opvang te kunnen bieden aan vluchtelingen. "Als gemeente willen we gastvrij zijn," zegt communicatiemedewerker Margreeth Maarsingh van de gemeente Zutphen.
De opvang gecreëerd in de Hanzehal, werd zondag ingericht. Geblindeerde hekken schermen de verschillende slaapgedeelten in de grote hal van elkaar af. "De meeste mensen slapen op stretchers, maar er zijn ook aparte ruimten voor gezinnen en stelletjes," vertelt een vrijwilliger. Ook is er een doktersruimte waar twee keer per dag een doktersspreekuur wordt gehouden.

De sfeer binnen is gemoedelijk. Er staan tafels met kleding, sjoelbakken, er wordt getafeltennist en geknutseld. Aan de wand hangen kleurrijke tekeningen, gemaakt door kinderen van diverse basisscholen in Zutphen.
Er ontstaat even hectiek wanneer vervoer geregeld moet worden voor een man met psychische klachten. Binnen een paar minuten meldt zich een vrijwilliger met een auto. In de sporthal wordt een pan dampende soep neergezet voor de lunch.
Bij een tafel is een toestroom van vrouwen: een vrijwilliger van vluchtelingenwerk heeft ondergoed gekocht en deelt dit uit.

Gevraagd wordt geen kleding meer te brengen

Voor de deur laadt een omwonende zakken kleding uit haar auto. "Ik las in de krant dat er kleding werd gevraagd en ben gelijk de kast ingedoken,"zegt de vrouw. Een kwartier later wordt er met klem gevraagd om geen kleding meer aan te nemen. "We hebben gewoon te veel!" zegt een medewerkster van Perspectief. De tijdelijke opvang verloopt soepel. Een grote hoeveelheid van verschillende disciplines werken moeiteloos met elkaar samen. Rode Kruis, Vluchtelingenwerk, Perspectief, gemeentemedewerkers en inwoners van Zutphen, "Het lijkt soms zelfs iets teveel," vertelt een vrijwilligster. "Het aanbod van hulp is overweldigend. Van alle kanten krijgen we aanbiedingen van mensen. Variërend van paraplu's tot mensen die willen wandelen met vluchtelingen". Er is zelfs een speciaal telefoonteam om vraag en aanbod met elkaar te koppelen.|
De gemeente heeft het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) aangeboden maximaal 150 vluchtelingen op te vangen, voor 72 uur. Het aanbod geldt voor 5, 6 en 7 oktober en 12, 13 en 14 oktober. Informatie vindt u op de weblog, te vinden via de site van de gemeente Zutphen.


www.zutphen.nl


Een warm onthaal in de Hanzehal. Foto: PR.
Een warm onthaal in de Hanzehal. Foto: PR.