Anita Smeets (PrivaZorg de Achterhoek) en Robert van Aalst (Arc en Ciel) voor Partycentrum de Kruisberg.  Foto Reinier Kroesen.
Anita Smeets (PrivaZorg de Achterhoek) en Robert van Aalst (Arc en Ciel) voor Partycentrum de Kruisberg. Foto Reinier Kroesen. Foto: Reinier Kroesen

Senioren Actief Beurs 2016

in Doetinchem

DOETINCHEM – Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de vierde Senioren Actief Beurs op zondag 31 januari 2016. Doetinchem is de centrale locatie, met Partycentrum De Kruisberg als thuishaven. Een zowel informatieve als gezellige dag, afgestemd op de ouder wordende mens, die wat hulp nodig heeft om nog steeds actief en zelfstandig te kunnen functioneren. Maar, bovenal te blijven genieten van al het goeds dat het leven biedt. De beurs is ook bedoeld voor hun kinderen, zorgverleners, mantelzorgers en andere maatschappelijk betrokken instanties. De organisatie is in handen van Arc en Ciel en PrivaZorg de Achterhoek.

Door Reinier Kroesen

Één van beide initiatiefnemers is Robert van Aalst van Arc en Ciel (maatwerk zorg- en woonmogelijkheden) uit Ulft, gericht op het zo lang mogelijk thuis laten wonen van ouderen. Van Aalst: "De Senioren Actief Beurs is de grootste op dat gebied van Oost-Nederland. We blijven groeien, de vorige editie in Groenlo trok meer dan achthonderd bezoekers. Voor onze gasten rouleren we qua locatie vanwege de bereikbaarheid. Deze keer dus Partycentrum De Kruisberg. Eigenaar Mark Jansen is betrokken bij de doelgroep, de zaal is intiem en gezellig, en er is volop gratis parkeergelegenheid." PrivaZorg de Achterhoek is de andere organiserende partij. Directeur Anita Smeets: "We zijn een steunpunt van de landelijk werkende thuiszorgorganisatie PrivaZorg en werken uitsluitend samen met zzp'ers.Cliënten hebben altijd vaste zorgverleners die zorg leveren in kleine teams. Wij bieden persoonlijke verzorging en verpleging, maar geven ook begeleiding aan mensen met dementie, Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en psychiatrische problemen."

Over de beurs: "We hebben veertig exploitanten, toegespitst op de ouder wordende mens. Aandacht voor hun mobiliteit: scootmobielen, rollators, rolstoelen en aangepaste fietsen. Pasklare woningaanpassingen, verstelbare bedden, trapliften en sta-op stoelen, thuiszorg en domotica (zoals binnen- als buitenshuis alarmering, track en trace voor dementie)." Maar, wat ze het belangrijkst vindt: ouderen moeten vooral blijven genieten van het leven, leuke dingen doen. "Daarom is er ook standruimte voor reisbureaus, fitness voor ouderen, cosmetica, tuinieren, kappers, eten (bakkers en andere delicatessenzaken) en drinken (wijnen). 'Spielmireiner!', specialist op het gebied van volksmuziek, busreizen en entertainment is aanwezig en verzorgt de muzikale omlijsting. Ze komen met enkele verrassingsoptredens. Daarnaast zijn er demonstraties, proeverijen van wijn en andere lekkernijen."
De organisatie heeft nog enkele stands beschikbaar voor lokale ondernemers uit Doetinchem en omgeving, die met hun product of diensten binding hebben met de oudere doelgroep. Voor meer info: Robert van Aalst (06/46260977) of Anita Smeets (06/10364844). De gratis toegankelijke beurs begint 31 januari 2016 om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur.


www.arcenciel.nl
www.privazorgdeachterhoek.nl


Herdenking bombardement 1944

Zutphen - Op 14 oktober is op de Algemene Begraafplaats aan de Warnsveldseweg de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Zutphen in 1944. Vier leerlingen uit groep 7 en 8 van de Jan Ligthartschool dragen deze dag hun zelfgeschreven gedichten voor. Wethouder Patricia Withagen legt namens de inwoners van Zutphen een krans. Vanaf 11.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom om de herdenking bij te wonen. De plechtigheid begint om 11.15 uur.

Mevrouw Sieders-Eggink en mevrouw Stein-Leuverman, overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, vertelden hun ervaringen uit die tijd aan de leerlingen van groep 7/8. De verhalen over het bombardement van 71 jaar geleden gaven de leerlingen inspiratie voor het schrijven van gedichten over de oorlog. In 2006 'adopteerde' de Zutphense school het grafmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van die oktoberdag in 1944. Sindsdien komen leerlingen uit groep 7 en 8 ieder jaar naar de begraafplaats om de slachtoffers te herdenken.

Verwoeste binnenstad
Het bombardement van Zutphen vond plaats op zaterdagmiddag 14 oktober 1944. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden de oude IJsselbrug in Zutphen om de aanvoer van troepen en wapens voor de Duitse bezetter richting Arnhem te verhinderen. De bommen kwamen echter vooral op de nabij gelegen stadswijk aan de centrumkant van het station terecht. De gevolgen waren verwoestend. Straten als Rozengracht, Barlheze, Kreijnckstraat en Apenstert zijn bijna compleet weggevaagd. Onder de burgerbevolking vielen meer dan honderd doden. Daarnaast vielen er honderden gewonden. Een aantal vermisten werd nooit teruggevonden.
Op de algemene en katholieke begraafplaats aan de Warnsveldseweg werden 92 doden werden begraven.

Twee herdenkingsmonumenten
Op de Algemene Begraafplaats Zutphen is een herdenkingsmonument bij het graf van dertien slachtoffers. Dit monument werd bij de allereerste Nationale Dodenherdenking op 4 mei 1946 onthuld.
Voor deze burgerslachtoffers, maar ook voor alle gesneuvelde Canadese militairen bij de bevrijding van Zutphen en voor Zutphenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië omkwamen, werd op 10 april 1950 ook het Gideon-monument onthuld. Dit herdenkingsmonument staat in het Kloosterhof bij de Broederenkerk aan de Rozengracht.