Ruben Vermeer. Foto: Anouk Plantinga.
Ruben Vermeer. Foto: Anouk Plantinga. Foto: Anouk Plantinga

Lochemse Ruben Vermeer is in de Ban van de Condor

Ruben en zijn maatje Sofie van den Enk maakten hun opwachting in aflevering 5

Zutphen/Lochem - Een jaar lang moest hij het geheim houden, alleen zijn vriendin was op de hoogte. Maar vanaf volgende week hoeft Ruben Vermeer uit Lochem -hij woonde ooit in Zutphen- zijn mond niet meer te houden. Op vrijdag 9 oktober verschijnt hij namelijk op televisie in het programma 'In de ban van de condor'. Een programma waarin vogelaars, gekoppeld aan een BN'er, tegen elkaar strijden om uiteindelijk in de finale te komen die zich in Peru afspeelt. In de laatste aflevering in Peru, wordt gezocht naar de condor, de kers op het toetje waar de koppels wekenlang warm voor worden gemaakt. Het is de grootste vogel die er bestaat.

Vier koppels begonnen de strijd in Nederland en vanaf de vijfde aflevering was het gezelschap in Georgiƫ waar Ruben en zijn maatje Sofie van den Enk (van het programma Keringsdienst van Waarde) hun debuut maakten in aflevering zes, nadat er in een eliminatieronde een koppel afviel. Ze kwamen er als laatste koppel bij. "Dat was aan de ene kant wel jammer, want we hebben best veel gemist, zoals een half miljoen roofvogels die de dag voordat we arriveerden, overtrokken. Echt uniek. Ook moesten we in een veel kortere tijd elkaar leren kennen en vertrouwd met elkaar raken. Gelukkig klikte het en ging het goed. Sofie had als kind wel gevogeld met haar opa en pikte alle voor haar nieuwe informatie heel snel op."

Het strijden was dubbel voor de vogelaars. Normaal gesproken brengen ze elkaar juist op de hoogte van wat ze zien en halen ze elkaar erbij om samen te kunnen genieten van vogels die ze gespot hebben. Nu moesten ze een nieuwe vondst voor zichzelf houden, totdat de opdracht volbracht was. Daarna kropen ze direct weer bij elkaar en wisselden ervaringen uit. De koppels verbleven in een eenvoudig kampement, per koppel in een tentje. Koffie zetten deden ze ook wel op een vuur, maar er was een hele organisatie om hen heen die o.a. voor de maaltijden zorgde.

In Georgiƫ werd een grote wens van Ruben vervuld, hij en Sofie zagen van dichtbij op ooghoogte een jonge steppenarend voorbij vliegen.

Ruben werd gebeld door iemand van Eyeworks die hem via Dutch Birding vond, een organisatie voor vogelaars. Het programma wilde er jonge mensen bij hebben om van het imago dat vogelaars hebben, af te stappen. Al sinds zijn vijfde is Ruben met vogels bezig en maakte er uiteindelijk zijn werk van.
Hij studeerde bos- en natuurbeheer en werkt als ecoloog bij ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer waar hij bijvoorbeeld de natuur van een te bebouwen gebied in kaart brengt. Hij is ook reisleider, specifiek gericht op vogels waarvoor hij zo'n zes keer per jaar naar allerlei landen vliegt.
Altijd met vogels bezig, wordt hij voortdurend geappt door medevogelaars over wat ze gezien hebben.

Vlak voordat Ruben na ons gesprek het kantoorgebouw waar hij werkt, inloopt, staat hij nog even stil, omhoog turend door de verrekijker. Eens een vogelaar, altijd een vogelaar.
In de ban van de condor, vrijdag 9 oktober NPO 1 bij de EO om 21.30 uur.


www.eo.nl

Ruben Vermeer. Foto: Anouk Plantinga.