Afbeelding
Foto:

IJsselflat viert 40-jarig bestaan met feestweek voor huurders

Zutphen - Het gebouw van Stichting de IJssel, in de volksmond 'De IJsselflat' genoemd, bestaat uit honderdeenenveertig appartementen en biedt onderdak aan honderdnegenenzestig ouderen. Op 3 oktober 1975 opende zij haar deuren en sindsdien is zij mee veranderd met haar bewoners. De veranderingen in het gebouw weerspiegelen de veranderende maatschappij en de zorg voor ouderen.

Anita Klosters, namens Stichting de IJssel manager van de IJsselflat heeft de afgelopen jaren de nodige aanpassingen uit laten voeren: "We zijn eigenlijk continu bezig met het aanpassen aan de tijd. De openbare ruimtes zijn opgefrist, we hebben een mooie lichtreclame laten plaatsen en er zijn nu camera's. Bewoners kunnen nu zien wie er bij hen aanbelt. Het past binnen de nieuwe eisen en wensen: Prettig, comfortabel en veilig wonen."

Niet alleen de wensen veranderen, ook het profiel van de oudere is tegenwoordig heel anders: "Vroeger was je met zestig jaar oud. Dan verkocht je je huis en ging je in een serviceflat wonen. Het bestuur stuurde de flat aan. Dat is nu heel anders. Mensen blijven veel langer op zichzelf wonen en komen vaak pas bij ons wonen wanneer ze in de tachtig zijn. Dat is wel een hele grote verandering. Vroeger was een serviceflat dan ook meer een gemeenschap en waren de ouderen graag een groep. Er was een ballotagecommissie om te zien of je er wel bijpaste. Dat kennen we al vele jaren niet meer. Nu zijn onze huurders meer op zichzelf, en kiezen bewust of ze ergens aan mee willen doen of dat ze gewoon rustig op zichzelf willen zijn."

Wat Klosters wel zorgen baart zijn de veranderingen in de zorg: "Er zijn veel zaken die een oudere nu zelf moet doen die eerder door een thuiszorger of verpleegkundige werden gedaan. Kinderen moeten eigenlijk bijspringen en mantelzorg is belangrijk, maar in de praktijk werkt het voor velen nog niet. Wij houden ons als stichting bezig met het verhuur van appartementen, maar wij krijgen hier ook mee te maken. Het hoort ook bij de persoonlijke aandacht die wij onze huurders geven."

De IJsselflat wil ondanks alle veranderingen vasthouden aan de kleinschalige en persoonlijke aandacht waarmee het ooit begon. In het gebouw is tegenwoordig ook Sensire gevestigd. Deze zorgorganisatie is in en vanuit het gebouw 24 uur per dag beschikbaar voor zorgtaken.
Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan is er een feestweek georganiseerd voor de huurders met onder andere een lezing van stadsarcheoloog Michel Groothedde over de geschiedenis van Zutphen.
Ook is er een rondrit met de paardentram door de stad, een gezamenlijke feestmaaltijd en zaterdagmiddag wordt er door een huistheater de voorstelling Ja Zuster, Nee Zuster verzorgd.

Volgens Anita Klosters kan de IJsselflat nog wel veertig jaren mee: "Tegen die tijd maken we ons op voor de iPad-generatie. We blijven ons aanpassen."