Deelnemertjes aan de Choco Color Run. Foto: Alice Korf.
Deelnemertjes aan de Choco Color Run. Foto: Alice Korf. Foto:

"Chocola is eindeloos"

Zutphen - Veel culinaire chocoladehoogstandjes waren er te proeven op het 13e Chocoladefestival in Zutphen. Het grootste chocoladefestijn van Nederland. Combinaties als worst met chocola, fruit met chocola en port met chocola. Je moet er maar op komen.

Huub Janson, bedenker van het Chocoladefestival wordt ook wel het kloppend (chocolade)hart van Zutphen genoemd. Hij is druk met het opstarten van drie grote chocoladefonteinen met witte, melk en pure chocolade.

"Ik wil dat het festival vooral laagdrempelig is. Chocola moet je beleven en de mogelijkheden met chocola zijn eindeloos, dat wil ik aan iedereen laten zien. Daarom zijn zoveel mogelijk activiteiten gratis. Ik wil ook geen hekken of entreegeld. Iedereen moet toch kunnen genieten van chocola?"

De opening van het festival vond plaats met de aftrap van de kids Choco Color Run. Een nieuw idee van Rineke, de dochter van Huub Janson. Kinderen legden een parcours van 500 meter af waarna ze bij de finish met kleurpoeder werden bestrooid, natuurlijk in chocoladekleuren.

Marlies Claessen, die zorgde voor de muzikale omlijsting doet al voor de 13e keer mee: "Ieder jaar is het weer geweldig." En ja, ook dit jaar zong ze weer haar chocoladeblues.

Ook burgemeester Gerritsen bevindt zich onder de bezoekers: "Ik kom hier bijna ieder jaar en wat me opvalt is dat festival zo gevestigd is, het hóórt helemaal bij Zutphen." Glunderend: "En ik zie alleen maar blije gezichten."

Op de markt lopen twee dames, behangen met tassen vol chocola. "We komen uit Scherpenzeel en zijn hier voor de eerste keer," zegt de ene dame stralend. Mijn vriendin is echt een chocolademonster en daarom heb haar een dagje Chocoladefestival cadeau gegeven."

Laarstraat omgetoverd tot ChocoLaarstraat

Maar, niet alle chocola op het festival is om op te eten. Er was een levend chocoladestandbeeld en er werd zelfs geschilderd met chocola zoals een schilderij van 'Dat Bolwerck' met pure, melk en witte chocola. Ook kon het publiek kijken naar het beeldhouwen in chocolade en kon je 'color your hair met chocola'.

De Laarstraat werd voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Chocolaarstraat'. Daar deelde slager Hilbert van Dam zijn prijswinnende chocoladeworst uit. Vorige week nog won hij hiermee 'Goud met een ster' op de internationale slagersvakwedstrijd.

Zo'n 30 duizend bezoekers komen ieder jaar naar het Chocoladefestival in Zutphen. En het lijkt wel ieder jaar drukker te worden. Op de Houtmarkt liep het publiek voetje voor voetje en leek er even geen doorkomen meer aan.

De dag begon mooi en eindigde mooi. Vergezeld van een zacht septemberzonnetje keerden de bezoekers moe en met volle chocoladebuik huiswaarts.