Moeders doorzoeken tafels en kledingrekken. Foto: Martijn Siemes.
Moeders doorzoeken tafels en kledingrekken. Foto: Martijn Siemes. Foto: Meike Wesselink

Kinderkledingbeurs in de
Hoven geslaagd

Zowel in De Hoven als in Warnsveld was er een kledingbeurs

Zutphen - Afgelopen vrijdag vond er weer een goed bezochte kinderkledingbeurs plaats in wijk de Hoven. In de kantine van de voetbalvereniging kon men terecht voor winterjassen, speelgoed, skipakken en andere winterkleding. Maar dan moet je er wel op tijd bij zijn. Een kinderkledingbeurs kent geen medelijden met laatkomers.

Tientallen moeders en een vader stonden al lang voor 7 uur in de rij. De mensen mogen per vijftig naar binnen. De sfeer is gemoedelijk, maar eenmaal binnen is het ieder voor zich.
"Ieder seizoen zijn we er weer," zegt een vrouw die haar zinnen heeft gezet op winterkleding: "Ik ben nu vooral op zoek naar winterjassen, die zijn normaal heel duur en kinderen doen er maar zo kort mee."

"Tweedehands kleding is geen taboe meer." Zegt Karin Hulshof een van de drijvende krachten achter de Heufse kinderkledingbeurs: "We merkten tweeëneenhalf jaar geleden dat er een omslag kwam. Het werd ineens veel drukker tijdens de kledingbeurs. Dat ligt waarschijnlijk ook aan de economie, zodra die weer aantrekt kopen mensen misschien weer meer nieuwe kleding. We zijn natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van de spullen die mensen inbrengen. We selecteren streng en we weigeren soms ook kleding die gewoon te oud, vies of kapot is."

Hulshof organiseert samen met een team van vijf bestuursleden en bijna twintig vrijwilligers de kinderkledingbeurs in de Hoven. Voor 1,50 euro kun je veertig stickertjes kopen waarmee je je kledingstukken voorziet van een prijs.

Een deel van de opbrengst gaat naar goed doel

Een deel van de stickeropbrengst gaat naar een goed doel. De kledingstukken lever je in en na de beurs krijgen alle inbrengers per verkocht exemplaar uitbetaald en worden de overgebleven spullen geretourneerd.
De kinderkledingbeurs in de Hoven vindt twee keer per jaar plaats. De tweede vrijdag van maart en de tweede vrijdag van september. Mensen mogen alleen kleding inbrengen voor dat komende seizoen. De prijs voor de kleding ligt zo tussen de 50 cent en maximaal 10 euro, maar daar heb je dan ook een goede winterjas voor. Gemiddeld kosten de kledingstukken ongeveer 2 of 3 euro en geeft het voornamelijk vrouwelijke publiek 25 tot 30 euro per persoon uit. Hulshof: "Vaders komen er nog niet. Vaak worden die er wel door de moeders op uitgestuurd om de stickers te halen."

Er zijn deze keer wel wat minder bezoekers dan bij de beurs in maart. Dat komt voornamelijk omdat er tegelijkertijd een kinderkledingbeurs in Warnsveld is. Maar Karin Hulshof is niet ontevreden: "Voor de kopers is het een voordeel dat je alle ruimte en tijd hebt om alles goed te bekijken. Wij hebben het ook meegemaakt dat het zo druk was dat mensen weggingen omdat het te rommelig en chaotisch werd." Nu heeft Hulshof in ieder geval de kans om ook nog wat in te slaan voor de winter: "Ja, ik ben zelf ook goed geslaagd: een skibroek, twee winterjassen en een voetbaltenue!"