Johnny & the Gangsters speelden stampende Rock ’n Roll vanaf hun Cadillac Cabrio. Foto: Marijn Siemes.
Johnny & the Gangsters speelden stampende Rock ’n Roll vanaf hun Cadillac Cabrio. Foto: Marijn Siemes. Foto:

Drukbezocht jubileum IJsseljazz Gorssel

Grote namen op het tiende IJsseljazz festival

Zutphen - Afgelopen zondag wisten weer meer dan vijftienduizend liefhebbers van jazz, soul, funk en blues hun weg te vinden naar Gorssel. Het tiende IJsseljazz festival kende weer grote namen, lekker eten, gezellig publiek en prima weer.

Vanaf een geprepareerde Cadillac speelden Johnny & the Gangsters of love 's middags hun stampende Rock 'n Roll. Gevolgd door de Deeldeliers die op het hoofdpodium de betere jazz lieten horen, afgewisseld met verhalen, gedichten en anekdotes van beroeps-Rotterdammer Jules Deelder. Na zijn optreden als drummer en zanger draaide hij nog een aantal vinyl-platen uit zijn privé-collectie. Op het door Grolsch gesponsorde Bluespodium traden onder anderen JJ Sharp en John F Klaver op met hun bands. The Veldman Brothers mochten dat podium afsluiten.

Het hoofdpodium werd getrakteerd op twee zeer grote namen. Debbie Sledge, een van de Sisters Sledge, liet het centrum van Gorssel swingen op haar soulnummers en zelfs een kleine hoosbui joeg het publiek niet bij haar weg. Candy Dulfer maakte het feest compleet met haar eigen NederFunk.

Bas van Lier, de Hammond-organist van de Deelderliers, merkte het al op: "Eigenlijk is de zon helemaal niet zo goed voor een jazz-artiest. Het laatste wat hij wil is een gezonde blos op de wangen." Bandgenoot, dichter en drummer Jules Deelder knikte instemmend en gelukkig kwamen de wolken snel weer tevoorschijn. Maar al met al had Gorssel het tegen alle verwachtingen in toch nog goed getroffen met het weer.

Gorssel; dé jazzgemeente van Gelderland

Het blijft bijzonder dat een klein dorp als Gorssel zich met dit gratis festival weer weet te presenteren als dé jazzgemeente van Gelderland. Rob van Essen, voorzitter van de stichting IJsseljazz is dan ook zeer trots: "Ik vond het dit jaar meer dan buitengewoon. Ik loop tijdens IJsseljazz altijd rond en vraag mensen hoe ze het vinden. Zo sprak ik mensen uit Den Bosch, Kampen en uit alle hoeken van Nederland. Het was heel verrassend om te zien dat al die mensen naar Gorssel zijn gekomen."

Gorssel biedt ook een geweldig decor voor een evenement als IJsseljazz. Midden in het centrum van het dorp, rondom het nieuwe museum More hadden 120 vrijwilligers zich met succes ingezet om alles in goede banen te leiden. Ondanks de enorme drukte straalde het hele festival rust uit en was er van problemen geen sprake.

Van Essen gaat nu eerst evalueren voordat hij zich weer op IJsseljazz 2016 stort. Ondanks alle drukte kon hij zelf ook nog van de muziek genieten: "De openingsact van Ruben Hein en band had heel veel klasse en Candy Dulfer was een geweldige afsluiter. Maar eigenlijk vond ik alle bands hoogtepunten."


Jeugdtuinen kijken

Zutphen - Op zaterdag 19 september vanaf 15.00 (tot 17.00 uur) organiseren de Jeugdtuinen van De Kas een kennismakingsdag, bestemd voor kinderen en vrijwilligers.

Al nieuwsgierig naar een jeugdtuintje voor het volgende seizoen? Of denk je er aan om vrijwilliger te worden bij de jeugdtuinen? Dan nodigt De Kas jou (en je ouders) van harte uit om een kijkje te komen nemen aan de Harenbergweg 1. De leerlingen van groep zes krijgen in februari uitleg over de jeugdtuintjes. Vervolgens kunnen zij zich opgeven. Op dit moment is het seizoen nog in volle gang en staan de tuintjes er prachtig bij. Daarom alvast een kennismakingsdag. Je krijgt een rondleiding over het gehele terrein, tevens kun je vast kennismaken met een aantal jeugdtuinleiders. Potentiële vrijwilligers zijn ook van harte welkom.