Jan Kortie. Foto: PR
Jan Kortie. Foto: PR Foto:

"Vreugdevolle mensen beginnen geen conflict"

Mantrazingen met Jan Kortie in de Walburgiskerk

ZUTPHEN – Op de Internationale Dag van de Vrede, maandag 21 september 2015, komt Jan Kortie uit Amsterdam naar Zutphen waar hij van 19.30 tot 21.30 uur in de Walburgiskerk de leiding heeft van de bijeenkomst Zingen voor Vrede. In het programma staan mantra's centraal. Eenvoudige teksten vol wijsheden uit wereldwijde tradities, die Jan Kortie zo heeft bewerkt dat ook in onze westerse cultuur de zeggingskracht groot is. Wereldwijde vrede lijkt verder weg dan ooit maar juist nu is het goed dat mensen met elkaar de verbinding zoeken en hun stem laten horen.

De organisatie is in handen van een paar Zutphenaren die na een zangbijeenkomst met Jan Kortie in Amsterdam in mei van dit jaar spontaan besloten hem uit te nodigen naar Zutphen te komen. De Zutphenaren voelden die avond aan den lijve wat mantrazingen met een mens doet. Met de woorden van Jan Kortie: "Mantra's zijn eenvoudige zinnen waarin wijsheid doorklinkt. Je hoeft er niet gelovig voor te zijn of spiritueel. Verlangen naar wijsheid dat doet toch iedereen? Met het mantrazingen ontstaat de verbinding. Wie meezingt voelt zich deel uitmaken van een groter geheel. Mantrazingen is een ervaring waar je een vreugdevoller mens van wordt." Dat Jan Kortie juist op 21 september naar Zutphen reist, komt bijzonder gelegen. Immers jarenlang bood het Vredesnetwerk Zutphen die dag een programma aan, maar door omstandigheden is dat dit jaar niet het geval.

De wereld lijkt overal in brand te staan, vrede lijkt verder weg dan ooit, heeft dat zingen eigenlijk wel nut?

'We staan voor een nieuwe uitdaging'

Jan Kortie: "We worden door de media overspoeld met berichten en nieuwsfeiten. Nooit eerder zijn we op deze manier zo met elkaar in contact gekomen. Dat is maar een deel van het totale plaatje. Feitelijk is het aantal conflicten niet toegenomen. Ik denk dat wij als mensheid voor een nieuwe uitdaging staan."

Mantrazingen, als een gezamenlijk gebed voor vrede, heeft daarom wel degelijk effect, meent Jan Kortie. "Een oorlog begint nooit met een conflict tussen mensen maar met een conflict in de mens zelf. Vreugdevolle mensen beginnen geen conflict, integendeel. En het mooie is ook nog: als je als mens vreugde uitstraalt dan is dat besmettelijk."

Uiteraard brengt de bijeenkomst kosten met zich mee. Daarom wordt een toegangsprijs gevraagd van 14 euro (voorverkoop) per kaart. De opbrengst die na afloop resteert, gaat naar twee goede doelen in Nepal, waar de bevolking het na de zware aardbevingen eerder dit jaar zwaar te verduren heeft. Het geld wordt overgemaakt via Zutphense organisaties die rechtstreeks met Nepal zijn verbonden. Zo blijft er niets aan de strijkstok hangen.

Kaarten zijn te koop bij Supernatuur aan de Lange Hofstraat 21 en Boek en Buro aan de Beukerstraat 77. Online reserveren kan ook via onderstaande website.


www.zingenvoorvrede.nl
www.jankortie.nl