Zutphense raad unaniem

voor noodopvang vluchtelingen

Zutphen - De gemeenteraad staat positief ten aanzien van de tijdelijke opvang van vluchtelingen in Zutphen. Recentelijk polste het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de houding van het college hierin.

Vorige week dinsdag besloot het college van burgemeester en wethouders een positieve grondhouding aan te nemen ten aanzien van de tijdelijke vestiging van vluchtelingen in Zutphen. Vanwege de komst van een Asielzoekerscentrum (Azc) in Noordveen komt deze wijk wat betreft het college niet in aanmerking voor tijdelijke opvang. Samen met COA gaat de gemeente op zoek naar geschikte locaties voor tijdelijke opvang van vluchtelingen.

Bij tijdelijke opvang van vluchtelingen zijn er twee mogelijkheden: kortdurende noodopvang waarin de vluchtelingen verzorgd worden. De realisatie duurt enkele weken en het wordt ook weer snel ontmanteld. Een andere mogelijkheid is een tijdelijke opvang met een stabieler karakter, bijvoorbeeld woonunits. De vluchtelingen zorgen dan voor zichzelf. De realisatie kan enkele maanden duren en de tijdelijke opvang blijft maximaal 5 jaar. COA heeft aangegeven dat Zutphen al enorm zou helpen als het plek kan bieden aan enkele honderden vluchtelingen. Daarbij is een aantal van 400 als richtinggevend genoemd. De precieze doelgroep binnen de vluchtelingen kan variƫren, en is afhankelijk van de locatie en voorziening. Voor de tijdelijke opvang gaan vluchtelingen eerst naar Ter Apel voor de eerste registratie. De stap na de tijdelijke opvang is verblijf in een Azc met een permanenter karakter.

De gemeente Zutphen en COA gaan op zoek naar concrete locaties voor (beide soorten) tijdelijke opvang. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de passendheid in de omgeving.
Naast de maatschappelijk taak om te helpen, voelt het college vanzelfsprekend ook de verantwoordelijkheid om op een zorgvuldige wijze met de leefbaarheid in Zutphen om te gaan.