Tijdens de expositie was de Broodfabriek zelf ook een kunstwerk. Foto: Marian van der Eijk.
Tijdens de expositie was de Broodfabriek zelf ook een kunstwerk. Foto: Marian van der Eijk. Foto: Meike Wesselink

Broodfabriek Kunstfabriek

Zutphen - Voor zijn 63ste verjaardag wilde Henk Smit, maatschappelijk verantwoord ondernemer en eigenaar van bakkerij de Driekant, iets bijzonders doen. Daarom organiseerde hij afgelopen weekend een grote expositie met elf bevriende kunstenaars in de Broodfabriek van het Innovatiegilde op Noorderhaven - de Mars. Van keramiek tot fotografie en van portretschilders tot beeldhouwers. Een op het eerste gezichte bonte verzameling kunstenaars en kunstwerken, die binnen dit bijzondere gebouw een hele opmerkelijke eenheid vormen.

Door Martijn Siemes

"Het was in veel opzichten erg geslaagd," zegt Henk Smit, "Alleen het organiseren was al een uitdaging, het waren twee hectische dagen. We hebben zaterdagochtend binnen drie uur een tentoonstelling gemaakt met zoveel verschillende kunstwerken en daarvan hebben we toch een mooi geheel gemaakt. Dat was voor ons al iets om trots op te zijn."

Henk Smit is ook tevreden met het aantal bezoekers dat zijn expositie aandeed. Ongeveer 400 mensen zagen in de oude broodfabriek de kunstwerken, maar zagen ook de kunstenaars aan het werk. Stadsschilder Frans Smeding maakt met zijn meest recente schilderijen een documentaire van de bouw van Noorderhaven. Zo schilderde hij de bouw van de fietstunnel onder het spoor en schilderde hij tijdens de expositie verder. Dannie Siebers – eveneens Zutphenaar - schilderde 'live' portretten.

Stuk voor stuk kleurrijk en contrasterend

Tamara Bols, medewerker van de lunchroom van de Driekant achter het station, was voor het eerst bij een expositie: "Het was heel bijzonder om de schilderijen zo bij elkaar te zien. Vooral het schilderij van Marion Rath van een danseres in een blauwe jurk was heel realistisch en heel mooi. En ook de schilderijen van Marcel Blom die hetzelfde schilderde in kleur en zwart-wit trok mij enorm aan."

De kunstwerken zijn stuk voor stuk kleurrijk en contrasteren mooi met het ruwe industriële uiterlijk van de Broodfabriek. Een grote draak van mozaïek van beeldhouwer Hans Callier valt daardoor extra op in zijn felle kleuren. Maar ook het zeer kleurrijke drieluik van een stadsgezicht met tram van Henk Smit zelf, spat van de muur: "Dit kunstwerk maakte ik als duo samen met Erik Gort. Hij fotografeert mijn schilderijen en maakt er met andere foto's collages van. Daar schilder ik dan weer overheen en zo gaat dat een tijdje door totdat wij allebei het idee hebben dat het af is."

De opbrengsten- aankoop en donaties - van de tentoonstelling gaan naar War Child. De organisatie heeft nog geen exacte cijfers, maar er is in ieder geval al meer dan 1000 euro binnengehaald. "War Child helpt getraumatiseerde kinderen uit oorlogsgebieden met spel en muziek. Dat vind ik een heel belangrijk onderwerp en het is ook iets waar ik zelf in geloof."

"Kunst moet veel meer gaan leven." Vindt Smit: "Het staat boven politiek en boven religie. Je hoeft het er niet over eens te zijn, je vindt zelf iets mooi. Bij de Driekant gebruiken wij kunst ook als middel om zelfvertrouwen te kweken bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En het mooie is dat kunst overal kan. Kunst kan ook op straat, als het niet regent dan."


Van onderwijs naar talentontwikkeling

Zutpen - Op dinsdag 15 september organiseert De Maatschappij het Prinsjesdagontbijt in Zutphen. Een ochtendsessie met inleidingen van lifehacker Martijn Aslander en Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO raad.

Kennisverspreiding gaat sneller dan ooit, dit biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken. Over deze zogenaamde nieuwe renaissance geeft Martijn Aslander een lezing.

Het idee dat leerlingen hun diploma halen op het niveau van hun slechtste vak is niet meer van deze tijd. Scholen moeten onderwijs op maat bieden en echt recht doen aan de individuele talenten van leerlingen. Daarover geef Paul Rosenmöller een uiteenzetting.

Aansluitend gaan vertegenwoordigers van onderwijs (leerkrachten en leerlingen), overheid (B&W en betrokken ambtenaren) en ondernemers op basis van stellingen met elkaar sparren over het thema: Van onderwijs naar talentontwikkeling.

De Maatschappij, departement Zutphen werkt voor deze activiteit samen met de gemeente Zutphen en de Zutphense scholen voor Voortgezet Onderwijs.

Het ontbijt vindt plaats in De Burgerzaal van de gemeente Zutphen. De start is om 07.30 uur en duurt tot 10.00 uur.

Aanmelden is mogelijk via onderstaande gegevens.

De Maatschappij is sinds 1777 een onafhankelijk netwerk, momenteel met ongeveer 3000 leden vanuit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Tijdens landelijke en regionale bijeenkomsten wordt onderling begrip en respect over hedendaagse maatschappelijke thema's gecreëerd.
De departementen zijn door hun binding aan de regio waarin zij functioneren de verbinding tussen landelijke en plaatselijke inzichten en ervaringen.


www.de-maatschappij.nl
zutphen@de-maatschappij.info