Koren brengen eerbetoon aan grote meester.
Koren brengen eerbetoon aan grote meester. Foto:

Concerten Walburgiskerk Zutphen

Zutphen Zaterdag 5 september is de slotdag van de muziekzomer in de Walburgiskerk in Zutphen. Om 12:30 uur vindt het laatste marktconcert plaats dat wordt gegeven door Wietse Meinardi - Ahrend- en Baderorgel en Piertje Feenstra – trompet.

Zij spelen muziek van J.S.Bach en G.F.Händel. De kerktoegang is 2 euro. Op een wat vroeger tijdstip dan gebruikelijk, in verband met het Zutphense vuurwerk al om 19:30 uur, vindt het grote slotconcert plaats van dit concertseizoen onder de titel " A tributetoArvoPärt ".

Muzikaal eerbetoon
De Estse componist ArvoPärt wordt op 11 september 80 jaar en dus is een muzikaal eerbetoon aan de grote meester op zijn plaats.

De musici van het Parnassus-Ensemble en het koor Consensus Vocalis onder leiding van dirigent Klaas Stok brengen een programma met beroemde werken voor zowel koor als strijkorkest van Arvo Pärt en zijn stijl- en tijdgenoot Peteris Vasks.
Eenvoud en inspiratie
De muziek van Pärt is een reactie op de zeer gecompliceerde muziek van het begin van de 20e eeuw.

Hij zocht naar eenvoud en vond zijn inspiratie in het Gregoriaans en de muziek van de Renaissance. Eenvoud, harmonie, structuur en mystiek zijn de sleutelwoorden. Zelf noemt hij dit de "Tintinnabular-stijl", ofwel : "klokjes-stijl", waarin drieklanken en simpele melodieën de belangrijkste elementen zijn. Muziek die in de fraaie ambiance van de Sint Walburgiskerk prachtig tot haar recht komt! De toegang voor dit bijzondere concert is € 17,50.


www.baderorgel.nl