Door experimenten ontdekken kinderen de waarde van de IJssel.
Door experimenten ontdekken kinderen de waarde van de IJssel. Foto:

Leren over boerderij en IJssel

Zutphen Speciaal voor scholen langs de IJssel heeft Stichting IJsselhoeven lesmateriaal ontwikkeld om op een leuke manier te leren over de boerderij van vroeger en nu, het landschap, de natuur en de gebruiken in de eigen omgeving.

De lesbrieven zijn:
'De koffer van Mina' (voor de onderbouw, groep 1, 2 en 3) over het leven en de gebruiken op de boerderij van vroeger.
Er is een koffer (in de vorm van een koe) gevonden op het schoolplein. Er zitten allerlei oude voorwerpen in die wat vertellen over het leven op de boerderij van vroeger. De kinderen onderzoeken de voorwerpen en ontdekken zo van wie de koffer is. De koffer wordt teruggebracht naar Mina op de boerderij waar een kennismaking is met boerderij Klein-Graffel in Warnsveld.

'Kijk uit! De IJssel' (voor de middenbouw. groep 5 en 6) over het landschap waarin de IJsselhoeven staan. Leerlingen ontdekken de waarde van de IJssel door onder andere te experimenten met zand en klei, historische kaarten te bekijken, kunst te bekijken en te onderzoeken hoe er geleefd werd en wordt (wonen, landbouw, fruitteelt, steenfabrieken, natuur. Tijdens deze zoektocht wordt een werkstuk gemaakt.
De buitenles wordt verzorgd door De Kleine Kaardebol natuur- en milieueducatie (Struinen in de uiterwaarden).

De Stille boerderij (voor de bovenbouw, groep 7 en 8) bestaat uit een grote maquette van een IJsselhoeve en mapjes met foto's, magneetkaartjes, opdrachtkaarten en voorwerpen. Aan de hand van opdrachten komen de leerlingen in contact met het erfgoed in de eigen omgeving, de IJsselstreek. Ze leren over de periode rondom de industrialisatie. Aan het eind van het project gaan ze kijken bij boerderij Klein-Graffel van familie Hissink in Warnsveld waar de nadruk ligt op de moderne manier van boeren.

De lespakketten zijn ontwikkeld door een onderwijskundig bureau (bureau Warmer uit Arnhem) en zijn projectmatig opgezet. De kinderen worden uitgedaagd daadwerkelijk met elkaar en met de omgeving aan de slag te gaan. Ook is gelet op de leerdoelen in de verschillende jaren.

Zo is het 'lesvervangend' materiaal, het komt dus niet bovenop de bestaande lesstof. Er zijn handleidingen voor docenten zodat het zelfstandig in de klas uitgevoerd kan worden. De buitenlessen zijn onder begeleiding van een deskundige op het gebied van natuur, erfgoed en/of de boerderij.

Maakplaats De Kruittoren uit Zutphen heeft het materiaal in elkaar gezet.

Het Prins Bernard Cultuurfonds heeft de lespakketten financieel mogelijk gemaakt. Voor het lenen van het lesmateriaal en de buitenactiviteit wordt een bijdrage gevraagd van de scholen.

Op woensdag 30 september kunnen leerkrachten tijdens de Doemarkt Duurzaamheidseducatie op de Kas aan de Harenbergseweg in Zutphen vrijblijvend kennismaken met het lesmateriaal van Stichting IJsselhoeven.

Het uitlenen van het materiaal gaat via De Kleine Kaardebol natuur- en milieueducatie, gehuisvest in het Duurzaamheidscentrum De Kas.

Meer informatie
Zie ook de site voor meer informatie.


www.dekleinekaardebol.nl