Buurtbemiddeling Zutphen

vaker ingeschakeld

Zutphen goed voorbeeld voor rest van het land

Zutphen Uit de jaarlijkse benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat Buurtbemiddeling vaker wordt ingeschakeld. Dit is ook in Zutphen het geval. In 2014 waren er 133 aanmeldingen, 12 aanmeldingen meer dan het jaar daarvoor.

Landelijk gezien heeft de stad Zutphen relatief veel aanmeldingen. Steden met een overeenkomend aantal inwoners zitten gemiddeld op vijfenzeventig aanmeldingen.
Oplossing bieden
Vorig jaar kregen de buurtbemiddelingsorganisaties in totaal 12.000 meldingen van burenoverlast binnen. Daarvan bleek 90% geschikt voor een bemiddelingstraject. Landelijk werd in 2014 gemiddeld 68% van de zaken opgelost. In Zutphen lag het percentage van een succesvolle interventies zelfs op 74 %. De kans op een oplossing is het grootst als Buurtbemiddeling in een zo vroeg mogelijk stadium van de woonoverlast wordt ingezet. Dan kunnen buren vaak nog een goed gesprek met elkaar voeren.

Overlast van de buren
Landelijk gaan veruit de meeste klachten over geluidsoverlast door hard praten, luidruchtig gedrag en harde muziek. Ruzie door overhangende takken, rookoverlast door barbecue of vuurkorf en ander leed in de tuin zorgen ook voor veel klachten, gevolgd door overlast van dieren.

In Zutphen zijn pesterijen en intimidatie vaak aan de orde. Ook ontstaat overlast door zeer verschillende levensstijlen die naast elkaar wonen; de een leeft overdag en de ander in de nacht.

Werkwijze
Buurtbemiddeling drijft grotendeels op de inzet van getrainde vrijwilligers. Zij helpen buren hun conflicten op te lossen. Buurtbemiddeling Zutphen wordt in goede banen geleid door een professionele kracht.