Jan Gorter en Dorien Bogerd bij een van de natuurlijke oevers.
Jan Gorter en Dorien Bogerd bij een van de natuurlijke oevers. Foto: Meike Wesselink

Nieuwe naam voor ecologisch stadspark

Zutphen David de Gorterpark, Ecopark, ES2; de burgerinitiatiefgroep Ecologisch Stadspark heeft flink lopen piekeren over een geschikte naam voor het ecologisch stadspark, de zogenaamde groene long van Zutphen tussen de IJssel, de Zuidwijken, Helbergen, het Waterkwartier en de Den Elterweg. Die korte, pakkende naam heeft de werkgroep nog niet gevonden en ze wil deze taak daarom graag overdragen aan creatieve geesten.

De stichting heeft in de afgelopen jaren behoorlijk wat gerealiseerd om het stadspark een aantrekkelijke, ecologische, educatieve of gewoon leuke plek voor iedereen te laten zijn. Zo is er een fietspad dwars door het park aangelegd, zijn er verschillende delen beplant, met nieuwe struiken op de bloemenweide, een meidoornhaag langs de paardenwei en kersenbomen langs het fietspad.

Binnenkort worden er wellicht zelfs nieuwe natuurlijke oevers langs enkele waterlopen aangelegd. De bijenvereniging krijgt een nieuwe inforuimte en zet straks iedere week haar deuren open om mensen een inkijkje te geven op het Bijeneiland.

Jan Gorter, voorzitter stichting Ecologisch Stadspark: "Bij de verschillende ingangen naar het stadspark willen we entrees maken en daarmee voor het hele park dezelfde herkenbaarheid uitstralen. Bij die herkenbaarheid hoort ook een nieuwe naam, want wie wil er nu naar het ecologisch stadspark Zutphen, dat klinkt niet aantrekkelijk vinden we."

Dorien Bogerd van de stichting vult aan: "Tot 30 september hebben mensen de mogelijkheid om een naam te bedenken. Deze willen we daarna tegelijk onthullen met het nieuwe logo van het stadspark. De bedenker van de naam mag deze onthullen."

Jan Gorter en Dorien Bogerd zijn tevreden met wat er tot nog toe is gebeurd maar hebben nog een lijst, vol met wensen. Dorien: "In Nederland zijn we het niet zo gewend om de dingen in het openbaar te doen. Maar het is best leuk om af en toe iets te organiseren in zo'n park als dit. Op een of andere manier zou ik mensen er graag op willen wijzen dat er hier van alles mogelijk is. Mensen denken dat ze snel op de vingers getikt worden, in de praktijk blijkt best veel mogelijk."

Ook het realiseren van natuurlijke oevers, op sommige plekken in het park al te vinden, wil de initiatiefgroep verder voortzetten. Met het waterschap en omwonenden is er overleg over de plannen langs de Laakse Schouw, vlakbij de kinderboerderij.
Ook aan de andere kant, achter het Hospice, ligt een stuk grond klaar om omgetoverd te worden tot wilgengriend met allemaal verschillende soorten wilgen en met een werkplaats waar een kunstenaar van de wilgentakken bijzondere objecten wil bouwen.

Gorter: "We merken dat we als stichting steeds meer erkenning krijgen. Zo zijn we om advies gevraagd over het terrein Helbergen en het voormalige waterwingebied van Vitens. En dan zijn er nog eens er allerlei partijen die ons steunen, zoals Atelier 3D, het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente. En natuurlijk een heleboel vrijwilligers die ons helpen tijdens de speciale natuurwerkdagen. En gelukkig maar, er is genoeg te doen. Want dit park is toch eigenlijk van en voor de burgers van Zutphen."

Tot 30 september kunnen suggesties voor de nieuwe naam worden gemaild naar info@stadsparkzutphen.nl of via de facebookpagina van Ecologisch Stadspark Zutphen.