Kinderkoor Zingt.
Kinderkoor Zingt. Foto:

Kinderkoor Zingt start weer

Warnsveld Alle kinderen die van zingen houden kunnen vanaf 9 september komen zingen bij Kinderkoor Zingt. Het kinderkoor repeteert elke woensdag van 15.45 tot 16.45 uur in 't Warnhuus.

Het gezellige Kinderkoor Zingt bestaat 6 jaar en is opgericht voor jongens en meisjes van 8 tot en met 12 jaar. Lijkt het je leuk om liedjes in verschillende talen en stijlen te leren, dan ben je van harte welkom. Er wordt gewerkt aan de basis van het koorzingen en je doet podiumervaring op. Het kinderkoor geeft een aantal concerten per jaar. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op met Jettie Ouwehand 0575-442282 of neem een kijkje op de website.


www.kinderkoorzingt.nl


Projectleden welkom bij Warnsvelds Mannenkoor voor sacraal concert

Warnsveld Het gemiddelde mannenkoor heeft het moeilijk. De leden worden ouder, nieuwe aanwas is er niet of nauwelijks en het klassieke repertoire trekt niet bepaald meer volle zalen. Zo niet bij het Warnsveld Mannenkoor. Daar duiken er wél regelmatig nieuwe gezichten op, is het repertoire de afgelopen jaren ingrijpend opgefrist en gaan de leden na de repetitie op vrijdagavond opgepept het weekend in. Vanaf vrijdag 4 september zijn ook projectleden van harte welkom bij het koor: ze kunnen meedoen aan het concert op zaterdag 7 november, en in voorbereiding daarvan tien keer mee repeteren op de vrijdagavond repetitie in de Warnsveldse Eekschuur.

De vitaliteit van het Warnsvelds Mannenkoor is niet in de laatste plaats te danken aan dirigent en pianist Emile Engel. Hij staat nu bijna twee jaar bij het WMK op de bok, en slaagde er samen met het koorbestuur in de neerwaartse lijn om te buigen. Wat is zijn geheim? Om te beginnen is Emile een bevlogen man, en daarin neemt hij de zangers mee.

"Muziek is mijn vak, het is mijn hobby, het is mijn voeding. Ik kom na een lange dag wel eens moe op de repetitie maar als we dan twee uur lekker aan de slag zijn geweest ga ik handenwrijvend weer naar huis: wat zal ik nu nog eens gaan doen?" Die energie brengt hij met zijn gebaren, instructies, grappen, maar ook met zijn pianobegeleiding over op de tenoren, de baritons en de bassen. "Door de jaren heen heb ik wel geleerd dat dat bij een mannenkoor iets anders werkt dan bij een gemengd koor. Waarom gaat een man in een mannenkoor zingen? Om lekker te zingen natuurlijk, maar ook: om eens even met mannen onder mekaar te zijn."

Zingen goed voor de gezondheid
Een belangrijke reden om te gaan zingen is dat zingen gezond is. "Wat veel mensen niet weten: je zingt met je hele lichaam. Eigenlijk is zingen een hele zware tak van sport. Goed zingen is een kwestie van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning, daar oefenen we steeds mee, ook bij het begin van de repetitie door een aantal lichaamsoefeningen te doen. Bij zingen intensiveer je je ademhaling, en daardoor hou je je hersenen actief."

Zwarte pakken zijn achterhaald
Dat de jongere generatie voor klassieke muziek en het zingen in een mannenkoor verloren zou zijn, daar is Emile het helemaal niet mee eens. "De klassieke muziek heeft een verkeerd imago omdat ze te lang is blijven steken in de exclusieve aandacht voor de kwaliteit van de muziek en van de uitvoering. Gelukkig merk ik dat daar de laatste jaren verandering in komt en dat is ook nodig.

De popmuziek is daarin veel beter meegegaan, daar wordt gewerkt met screens, met uitgekiende belichting, het theatrale aspect komt er veel beter tot zijn recht. In de klassieke muziek zitten we bij wijze van spreken nog steeds in onze zwarte pakken onder de tl-balken. Terwijl we in de kern toch echt met precies hetzelfde bezig zijn: je wordt geraakt door de klank die je maakt, en je wilt je publiek daarmee raken. Muziek gaat altijd over dezelfde dingen: liefde, leed, vreugde en verdriet, succes en mislukking, gewoon de algemeen menselijke zaken. Wat dat betreft is er geen verschil tussen klassieke muziek en popmuziek." Emile kan het zeggen, want hij kent beide werelden. Hij is aljaren lang betrokken bij het jaarlijkse popfestival in Zieuwent, waar hij 'Paaspop Klassiek' voor zijn rekening neemt. Ook daar lukt het goed de brug te slaan.

"Toen ik daar voor het eerst de Mattheus Passion ging uitvoeren, krabden de vrijwilligers zich wel achter de oren, want dat waren allemaal echte popjongens. Toen heb ik de opening van de Mattheus Passion laten horen: "Luister eens naar die bassen in het begin, toe-doem, toe-doem, dat is het kloppend hart". En zo liet ik ze meer dingen horen, waardoor ze met andere oren gingen luisteren. Niet dat ze het allemaal mooi gingen vinden, maar er ontstond wel een verbinding met hun eigen wereld. En zo werkt dat ook met het mannenkoor.

Projectlidmaatschap
Daarom hebben we nu bij het Warnsvelds Mannenkoor de mogelijkheid van het 'projectlidmaatschap' ingevoerd: mannen kunnen vanaf september als projectlid meedoen aan de voorbereiding van ons sacrale concert op 7 november in de Zutphense Sint Jan. Het meedoen aan zo'n uitvoering is echt een bijzondere ervaring. En wie weet vinden ze het wel zo leuk dat ze daarna 'gewoon lid' worden."

Meer info over het projectlidmaatschap op de website van het mannenkoor.


warnsveldsmannenkoor.nl