Afbeelding
Foto:

Zomersnoei Stadsboomgaard

Fruitbomen helemaal klaar voor het najaar

Zutphen Afgelopen zaterdag zijn de fruitbomen in de Stadsboomgaard aan het Bongerdspad gesnoeid. Ook de boomspiegels van de 27 jonge fruitbomen werden onder handen genomen.

Onder het genot van een welverdiende kop koffie vertelt Wil Taken van de IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) over het doel van zomersnoei bij fruitbomen: "Snoei in de zomer geeft een stimulans voor de aanleg van gemengde knoppen voor het komende jaar. Een goede zomersnoei kan de wintersnoei eenvoudiger en overzichtelijker maken. Onder andere om een betere vorm te krijgen."

Ook de boomspiegels die dit voorjaar zijn aangelegd werden bijgewerkt. "Een boomspiegel is een kale ruimte, ontdaan van onkruid rondom de boom," zegt Alize Korf, coördinator van de Stadsboomgaard. "Deze zijn door de gemeente gemaakt om maaischade aan de boomstam te voorkomen. Als de bomen groter worden kunnen ze hopelijk weer dichtgroeien, want uiteindelijk staat dat wel natuurlijker. En als je ziet hoeveel kleine kikkers en salamanders hier zitten, dat is echt geweldig!"
Tijdens de zomerstorm in juli heeft een aantal fruitbomen het helaas niet overleefd. Alize: "Er zijn dit jaar drie bomen omgevallen. Jammer, maar het waren ook echte oudjes. De oude stompen die er nu nog staan worden in het najaar verwijderd en vervangen door dezelfde soort fruitbomen."


stadsboomgaardzutphen.webklik.nl

De leden van het IVN zijn juist klaar met het snoeiwerk.