De kinderen wachten met spanning op de onthulling van de nieuwe naam van de nieuwe school.
De kinderen wachten met spanning op de onthulling van de nieuwe naam van de nieuwe school.

School, kinderdagverblijf en bso

samen verder als Het Palet

Een warm huis waar geleerd, gespeeld en samengewerkt wordt

Zutphen De Walter Gillijnsschool, kinderdagverblijf "Het Kleurrijk' en BSO "De Rozentuin" vormen sinds afgelopen vrijdag officieel kindcentrum 'Het Palet'. Met een feestelijke opening op een zonovergoten speelplein onthulde directeur Henk Veneman de nieuwe naam voor het gloednieuwe gebouw.

Vieringen zijn belangrijk voor basisschool Jenaplanbasisschool Walter Gillijns.

De opening van een nieuw gebouw kon dan ook niet geruisloos voorbij gaan. Afgelopen vrijdag vierde de school samen met haar 235 leerlingen, ouders en leraren de ingebruikname van het nieuwe gebouw met toneelstukjes en de presentatie van de nieuwe naam: kindcentrum "Het Palet." Blije kinderen, tevreden ouders en een hele trotse directeur die samen met een Pipi Langkous op stelten het naambord mocht onthullen.

Eindelijk
Marlies Claassen, moeder van kinderen op de Walter Gillijns en presentatrice van de middag vatte nog even de manco's van de oude voorzieningen samen: "Het was een rommeltje, een laag oud gebouw en de wc's stonken altijd."

Maar zij had voor de school gekozen omdat ze vertrouwen had in de leerkrachten en de belofte dat er toch echt een keer een nieuw gebouw zou komen. Het duurde acht jaar voordat de bouwplannen eindelijk door konden worden uitgevoerd, maar dan heb je ook wel wat.

Alles onder één dak
"We zitten nu in een ruimere jas," zegt Henk Veneman, sinds drie jaar directeur van de school: "De vorige school moest steeds uitbreiden waardoor we onze toevlucht zochten in noodlokalen. Nu hebben we een school met twee verdiepingen waarbinnen we alles onder één dak hebben: onze basisschool, dagopvang via Kleurrijk en buitenschoolse opvang via De Rozentuin."

Stamgroepen
Bij Jenplanbasisschool Walter Gillijns zijn leerlingen kinderen en geen nummer; ze zitten niet in een klas maar horen bij een stamgroep.
De 9 stamgroepen heten bijvoorbeeld Bruine Beren, Gouden Guppy's en Roze Ratjes.

Toneelstukjes
Volgens het Jenaplanconcept moet een leerling zich vooral thuisvoelen op school. Met het nieuwe schoolgebouw en het speelplein is het voor veel leerling een warm huis waar geleerd, gespeeld en samengewerkt wordt. Op vrijdagmiddag zitten ze dan ook allemaal in de kleuren van hun groep aandachtig te luisteren naar elkaars toneelstukjes en kijken gespannen toe als de directeur eindelijk het bord onthult.

Ruimte
Julius (11) kan nog niet kiezen wat hij het mooiste vindt aan zijn school: "Ik ben er erg blij mee, vooral de nieuwe stoelen vind ik erg mooi." Ate (5) is erg verlegen, maar kan wel vertellen dat hij blij is met het nieuwe gebouw.
Zijn vader, Auke Deelstra, valt hem bij: "De nieuwe school is gewoon fantastisch. Dan gaat het mij niet eens om het gebouw, maar vooral alles er om heen. Er is nu zoveel ruimte waar de kinderen kunnen spelen."

Spelen, rennen, tot rust komen
Volgens Henk Veneman stelt juist die buitenruimte de school nu in staat om haar Jenaplan-concept ook daar uit te voeren: een speelplaats met een moestuin voor milieu- en natuureducatie, maar ook een plein dat op te delen is in verschillende zones volgens het Beweegwijs concept.

Veneman: "Dat maakt het plein veilig en overzichtelijk. Er zijn verschillende plekken waar kinderen verschillende dingen kunnen doen; spelen, rennen, maar ook een plek om tot rust te komen."